BEJELENTKEZÉS

REGISZTRÁCIÓ ELFELEJTETT JELSZÓ?

ELFELEJTETTE AZ ADATAIT?

AAH, VÁRJ, MÁR EMLÉKSZEM!

REGISZTRÁCIÓ

MÁR VAN FIÓKJA? JELENTKEZZEN BE ITT

RECEPTVADÁSZ

  • BEJELENTKEZÉS
  • Nincs termék a kosárban.
  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • SHOP
  • Blog
2
február 01, / Közzétéve Recept

Almaecet készítése egyszerűen

almaecet

Sokan tudják, hogy az almaecet régóta használt háziszer, de kiváló fermentáció is kívülről és belülről. Már nagyanyáink, sőt ükanyáink idejében nagyra becsülték az almaecetből, vízből és mézből készített italt, amellyel enyhébb panaszok egész sorát kúrálták. Hiszen segít emésztési panaszok, anyagcserezavar esetén, felszakítja a lerakódott váladékot megfázásnál, csökkenti a koleszterinszintet és a fogyókúra jó kiegészítője — hogy csupán néhány példát említsünk. Mivel antibakteriális és gyulladásgátló hatású is, a régi időkben jelentős szerepet kapott a sebkezelésben. Külsőleg alkalmazva az almaecet természetes bőrápoló szer — kedvező hatással van testünk savköpenyére. Tehetünk belőle a fürdővízbe, használhatjuk arcvízként, szájvízként vagy hajöblitőként. Hatásos a korpa ellen és csillogóvá teszi a hajat. Finom ételek egészséges hozzávalója gyógyító ereje mellett az almaecet kifinomult fűszer is, amely egyetlen egészségesen étkező család konyhájából sem hiányozhat. Kiválóan alkalmas saláták, mártások, zöldség- és húsételek ízesítésére. Európa keleti részén egyébként még ma is frissítőként isszák az almaecetes vizet.

Inkább a házilag készített, tartósítószer nélkülit használjuk, mint a boltit.

Hogyan készítsünk almaecetet házilag?

Az almaecet előállításához szükséges alapanyagok általában minden háztartásban megtalálhatók:

  • 5 l-es üveg
  • alma 4 kg
  • 30 dkg cukor
  • víz

Hogyan készítsünk magunk almaecetet ?

Ha van egy kis régi almaecetünk, vagy esetleg ecetágyunk, adjuk hozzá. Ez felgyorsítja az ecetes erjedést.

Az almákat megmossuk, rohadt vagy hibás részeit kivágjuk, kidobjuk és a maradékot felaprítjuk. Az edényt legfeljebb háromnegyed részig töltsük meg (héjastul, magházastul mehet bele) Kb. 30 dkg cukrot elkeverünk kézmeleg vízben és feltöltjük úgy, hogy két ujjnyi hely maradjon az üveg szájáig a forrás miatt.

Semmi esetre se zárjuk le légmentesen. Tegyünk rá pamut vászont, vagy cheeseclothes anagot. Az ecetsav baktériumok munkájához folyamatos oxigénellátásra van szükség. 26-28 fok az ideális hőmérséklet az ecetképződéshez. 35 fok fölött az ecetsav-baktériumok elpusztulnak. Ha túl hideg van, leáll a működésük. Az alatt az idő alatt ragasztószagot (etil-acetát) érezhetünk. Amint kész az ecet, a szag eltűnik. Két-három hónap múlva elkészül az ecetünk. Mielőtt üvegekbe töltjük, szűrjük át. Ne használjunk fém szűrőt.

Töltsük az ecetet üvegekbe, és zárjuk le pl. dugóval.

Almaecet készítése

Tetejét természetes pamut géz anyaggal (pl. cheeseclothes) lezárjuk és türelmesen várjuk az ecetesedést.

Az igazán jó ecetkészítéshez gyakorlat kell, ne keseredjünk el, ha elsőre nem sikerül.

Almaecet tetején ecetágy keletkezik

Ecetágy keletkezik a lé tetején az üvegekben 1-4 hónap alatt. Az ecetágyat felhasználhatjuk következő almaecet készítésnél. Minél idősebb az almaecet, annál intenzívebb lesz az íze.

almaecet

Mire jó az almaecet?

Hihetetlen gyógyereje van!

  • életfontosságú ásványi anyagokkal, többféle vitaminnal és nyomelemekkel, főként káliummal látja el a szervezetet
  • javítja a veseműködést
  • megakadályozza a szaprofita baktériumok elszaporodását a belekben
  • erősíti, rugalmassá teszi a szöveteket
  • javítja a vérkeringést,
  • folyékonyabbá teszi a vért
  • elősegíti a sebgyógyulást
  • serkenti az anyagcserét
  • erősíti a szervezet inimunrendszerét
  • salaktalanít
  • frissebbé, életerőssé tesz
  • javítja az általános egészségi állapotot
  • lassítja az öregedés folyamatát
Almaecet gyógyító ereje

D. C. Jarvis: Az almaecet és a méz

Like this:

Like Loading...
  • Tweet
Kulcsszavak: almaecet

Érdekes lehet még

Hamisgulyás
Hamisgulyás leves recept
Tepertős pogácsa recept
Tepertős pogácsa recept
Galagonya lekvár készítése – RECEPT
Galagonya lekvár készítése – RECEPT

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Kakukkfű

    Kakukkfű, mint orvosi növény: természetes antibiotikum

    A kakukkfű zamatos fűszer, ínyencek számára ped...
  • Mandulatej

    Mandulatej készítése

    Noha imádom a bolti tej kényelmét, néha szórako...
  • Citromfű – Gyógynövények betegségekre

    Hatástanilag nagyon széles spektrumú, értékes g...

RECEPTVADÁSZ

  • Rólunk
  • Kapcsolat
  • Kívánságlista

Biztonságos fizetés

kártyák mastercard maestro visa bankkártyás fizetés
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Általános Szerződési Feltételek
  • Süti tájékoztató
  • Szállítási információk

iratkozzon fel a hírlevelünkre

© 2021 Receptvadász webáruház by isensce. Minden jog fenntartva.

TOP
%d bloggers like this: