EPA / DHA halolaj és Omega-3 zsírsavak bevitelének fontossága
Kutatók folyamatosan hívják fel a figyelmet az Ω-3 zsírsav hiányára, hiszen a vezető halálozási okok között található infarktus, a népszerű gyulladásos bélbetegségek vagy a psoriasis megelőzhetők, kezelhetők lennének segítségével. Ezek az Omega-3 „wellness molekulák” összefüggésben állnak az egészségesebb aggyal és szívvel, a jobb hangulattal, kevesebb gyulladással, kevesebb szívaritmiával, csökkentik ízületi fájdalmakat, alacsonyabb trigliceridszinttel és egészséges bőrrel és hajjal ajándékoznak meg.
Agyműködés
Bőr
Csontozat és ízületek egészsége
Immunrendszer támogatása
Szemek, látás egészsége
Szív- és érrendszer egészsége
Segíthetnek-e az omega-3 savak a zsírszövetek lebontásában?
Az Omega-3 zsírsavak a kulcs-összetevői bármilyen fogyókúrás étrendnek. Észrevehető, hogy azok, akik a megfelelő Omega-3 zsírsavakkal dúsítják az étrendjüket, gyorsabban égetik el a zsírt, és javul a testtömeg-indexük. Az Omega-3 zsírsavak gátolják a zsírszövetek formálódását, és aktívan közreműködnek a zsírégetésben.
Hogyan segítik az omega-3 savak az idegrendszer működését?
Az omega-3 zsírsavak a neuronok megfelelő működéséért felelősek.
Tudtad?
Az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) számos testrendszer számára előnyös, ideértve a szívműködést, az immunrendszert és az ízületek egészségét.
Az omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak a szív egészségében, mivel a gyulladáscsökkentőek, hatással vannak a keringésre, a trigliceridekre, a plakkokra és a szívritmusra.
A tipikus nyugati étrend tízszer több omega-6 zsírsavat szolgáltat, mint az omega-3 zsírsavak; a legtöbb ember nem fogyaszt megfelelő mennyiségű DHA és EPA omega-3 zsírsavat.
A DHA omega-3 zsírsav legnagyobb koncentrációja a szem retinajában és az agyban található. Nem meglepő, hogy sok tanulmány megmutatja a DHA előnyeit a szem és az agy számára.
Jó ételforrások
Az omega-3 zsírsavak esszenciális zsírsavak, vagyis a szervezet nem képes azokat előállítani, ezért a táplálékkal kell (kellene) felvenni. A nélkülözhetetlen omega-3 savak forrásai a tengeri halak és a bennük található olajak.
A hidegvízi zsíros halak az EPA és DHA fő táplálékforrása.
Mire kell figyelni az Omega-3 zsírsav vásárlásakor?
- A dózisra, de nem a halolaj mennyiségére, hanem a zsírsavakéra. Mindig nézd meg az 1 kapszulában található EPA és DHA zsírsavak mennyiségét!
- Miért fontos ez? Mert a hatóanyagok és azok mennyisége, illteve az EPA és a DHA zsírsavak szinergikus együttléte felelősek az élettani hatásokért, vagyis ezek együtt jelentik a kúra sikerének kulcsát!
- Mit nézzek még? Mindig tartalmazzon a kapszula E-vitamint, ami az avasodástól védi meg a roppant érzékeny zsírsavakat!
- Van még valami? Igen. Az EPA és DHA zsírsavakat mindig együtt fogyasszuk (találunk olyan terméket amelyben csak az egyik van)!
Halolaj vs. lenmag Omega-3
Nagyon igaz, hogy mind a halolajban, mind a lenmagolajban vannak Omega-3 zsírsavak. A halolajban, illetve a lenmagolajban található változat azonban meglehetősen különbözik egymástól.
A lenmag és a lenmagolaj egy bizonyos fajta Omega-3 zsírsavat tartalmaz, amelynek a neve ALA (alfa linolénsav). A hal és a halolaj két különböző Omega-3-at tartalmaz: az EPA-t (eikozapentaénsav) és DHA-t (dokozahexaénsav). Az Omega-3 egészségre gyakorolt kedvező hatását vizsgáló tudományos kutatások túlnyomó többsége a DHA-val és az EPA-val foglalkozott. Ezek igazi szupersztárok az Omega-3 kicsiny birodalmában.
Mire jók az Omega-3 zsírsavak? EPA és DHA
- Szív és érrendszeri, valamint egyéb keringési megbetegedések esetén (magas vérnyomás, érelmeszesedés, koleszterin –és triglicerid szint csökkentésére)
- Gyulladással járó megbetegedések kiegészítő terápiájaként
(bélgyulladások, bőrgyulladások, ízületi gyulladás, diabéteszesek krónikus gyulladásai) - Demenciás panaszok, agyi funkciók elvesztése esetén
(Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb formája) az agysejtek közötti ingerület-átvitel javul, és nő az idegsejtek élettartama) - Depresszió és függőségek, mint alkoholizmus kiegészítő terápiájaként (a depresszió hátterében főként az EPA hiány áll)
- Éleslátás, látás minősége (omega-3 zsírsavak hozzájárulnak a retina elfajulásával járó szembetegségek kiegészítő terápiájához, mint például a makula degeneráció).
- Fogyókúra, testsúlycsökkentés (az omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlen társak a zsírszövet csökkentéséhez. Gátolják a zsírszövet kialakulását, csökkentik a BMI indexet).
- Immunrendszer egészsége, ellenálló képesség (nélkülözhetetlen az immunrendszer normális működéséhez, beleértve az autoimmun betegségeket is).
- Nélkülözhetetlenek bőrbetegségek esetén (ekcéma vagy pszoriázis, azaz pikkelysömör esetén mindig alacsony a test Omega-3 zsírsavak mennyisége! )