Hogyan fogyasszunk elegendő zöldséget és gyümölcsöt minden nap?
A megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztása elengedhetetlen az egészséges életmódhoz. A napi ajánlott mennyiség legalább fél kilogramm, amelyet egyszerű szokások kialakításával könnyedén bevihetünk a szervezetünkbe.
-
Tippek a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növeléséhez
- Minden főétkezéshez fogyasszunk zöldséget! Érdemes reggelire friss paradicsomot, paprikát vagy uborkát enni, ebédre és vacsorára pedig főtt vagy nyers zöldséget beiktatni az étrendbe.
- Desszertnek válasszunk gyümölcsöt! Egy finom alma, körte vagy egy marék bogyós gyümölcs kiváló alternatíva lehet az édességekkel szemben.
- Mindig legyen otthon zöldség és gyümölcs! Ha nem fogy el pár napon belül, fagyasszuk le, hiszen a mélyhűtött termékek tápanyag-tartalma ugyanolyan értékes marad.
- A friss zöldség hiányában válasszunk mirelit termékeket! A fagyasztott zöldségek és gyümölcsök jobb választást jelenthetnek, mint a konzerv termékek, mert megőrzik vitamintartalmukat.
- Törekedjünk a sokszínűségre! Minél változatosabban állítsuk össze étrendünket, hiszen különböző zöldségek és gyümölcsök különböző tápanyagokat biztosítanak.
- Nassolnivaló helyett egészséges alternatívákat fogyasszunk! Az aszalt gyümölcsök, magvak és gyümölcssaláták kiváló és tápláló nassolnivalók.
- Fogyasszunk rendszeresen C-vitaminban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket! A sötétzöld leveles főzelékfélék (paraj, kelkáposzta, kelbimbó), paprika, paradicsom, citrusfélék és hüvelyesek rendkívül magas C-vitamin-, karotinoid- és folsavtartalommal rendelkeznek.
- A gyümölcsöket nyersen fogyasszuk! A friss gyümölcs értékes vitaminokat és rostokat tartalmaz, amelyeket a feldolgozás során elveszíthet.
- Hasznosítsuk a főzés során keletkező főzőlevet! A zöldségek főzőlevében rengeteg tápanyag oldódik ki, érdemes ezt is felhasználni az ételek elkészítésénél.
- Gyors és egészséges gyümölcsfagylalt készítése egy perc alatt Egy doboz fagyasztott bogyós gyümölcs, 1,5 dl tej és egy kevés cukor elegendő ahhoz, hogy finom és frissítő fagylaltot készítsünk percek alatt.
- Használjunk zöldségeket a főzelékek és levesek sšrítésére! A liszt helyett a zöldségek pépesítésével is sšríthetők az ételek, így több rostot és vitamint tartalmaznak.
A fenti egyszerű lépések segítségével könnyedén növelhetjük a zöldség- és gyümölcsfogyasztásunkat, ezzel támogatva az egészségünket és jólétünket.