Hideg almaleves – igazi felüdülés

Ez a hideg almaleves a gyümölcslevesek toplistáján van: késő nyáron és ősszel, mikor az almás rétest is almával esszük, annyi terem, igazi felüdülés ez a hideg leves. Jéghidegen és forrón is isteni: almaleves almachipsszel!

Előkészületi idő: 10 perc
Főzés: 45 perc
Kész: 55 perc alatt

Hozzávalók

  • Alma 1,5 kg
  • Fehérbor 1 dl (opcionális)
  • Tej vagy víz 6 dl (Amennyiben sűrűbb levest szeretnénk, kevesebbet tegyünk bele. Növényi tejjel is helyettesíthetjük)
  • Főzőtejszín 1 dl
  • Liszt 3 dkg (helyettesíthető 1 csapott evőkanál étkezési keményítővel)
  • Cukor 4 dkg (alma savanykásságának függvénye)
  • Szegfűszeg 2-3 db
  • Egész fahéj 1 db
  • Citrom leve
  • Só csipet

Elkészítés

1

Megmossuk, megpucoljuk és felkockázzuk az almákat (héját rajta hagyjuk). Pucolás közben rányomjuk a citrom felét, átkeverjük, így nem barnul meg az almánk. Edénybe tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepjen minden egyes darabkát. Hozzászórjuk az összes fűszert és a cukrot, sót is teszünk bele 2 teáskanállal, így főzzük puhára.

2

Mikor villával már szétnyomható, beletesszük a fél deci fehérbort, majd a tejet. A lisztet a főzőtejszínünkkel simára keverjük, ezt a levesünkhöz adjuk folyamatos kevergetés közben. Felforraljuk, közben jól besűrűsödik, megkóstoljuk elég ízes-e.

Ha pürésíteni szeretnénk, összeturmixoljuk, így egy homogénebb állagot kapunk.

Az almachipshez az almát mm vékonyra szeleteljük és sütőpapírral borított tepsire terítjük. 120 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

Mikor ízlésünk szerint befűszereztük, hagyjuk kihűlni az almalevest. Hűtő hidegen tálaljuk!