Hisztaminintolerancia allergia – vagy mégsem?
Orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, szemviszketés? Kiütés, viszketés, fejfájás, rossz közérzet? Létezik egy tünetcsoport, amely valójában „népbetegség”, mégis rendszeresen félrekezelnek. Ez igazából nem is betegség, hanem leginkább a nem megfelelő táplálkozás következménye.
Hisztaminintolerancia, avagy hisztaminérzékenység
A hisztaminintolerancia (más néven hisztaminózis) egy specifikus; magas hisztamintartalmú élelmiszerek, ételek fogyasztása után jelentkező tünetegyüttes. Az intolerancia – a táplálékallergiával ellentétben – nem jár immunreakcióval, de mindig reprodukálható (előidézhető).
A hisztaminérzékenység oka az elégtelen enzimtermelés (DAO = diamino-oxidáz enzim), a tüneteket pedig a hisztamin nem megfelelő lebomlása és felszaporodása okozza.
Mi a hisztamin?
Hisztamint maga a szervezet is termel, de élelmiszereink is tartalmazzák. Idegi vivőanyagként, ún. neurotranszmitterként funkcionál a szervezetben. Főként az immunfolyamatokban van nagy szerepe; allergiás reakciók, gyulladásos folyamatok során szabadul fel és a tünetek kialakulásáért felelős.
A hisztaminérzékenység tünetei
- Kisebb hasi görcsök, feszülés, puffadás, emésztőrendszeri diszkomfort érzés.
- Fejfájás, migrénszerű tünetek (frontokhoz nem köthető).
- Orrfolyás, orrdugulás, könnyezés, szemviszketés, torok irritáció, asztmatikus tünetek, egyéb allergiaszerű tünetek (szezontól, diétától függetlenül).
- Bőrkiütés, viszketés, ekcémás tünetek, pattanások.
- Étkezés után jelentkező indokolatlan fáradtság, ingerlékenység, idegrendszeri problémák (pánik tünetek, gyerekeknél túlmozgás “hiperaktivitás”).
- Hányinger, émelygés, étvágytalanság.
- Szédülés, hőhullámok, rossz közérzet.
- Időnkénti, váltakozó székrekedés, vagy hasmenés.
- Alhasi diszkomfort érzés, menstruációs fájdalmak.
- Indokolatlan vérnyomás emelkedés, vérnyomás ingadozás, szapora szívverés (főleg étkezés után).
- Vándorló, enyhe ízületi fájdalmak, duzzanatok, időszakos ödémák.
- Felhalmozódás a zsírszövetekben és a bőr alatti kötőszövetekben, fogyási képtelenség.
Bizonyos gyógyszerek gátolhatják a DAO enzim működését, illetve hisztamin-felszabadítóként viselkednek. Mindig jelezze kezelőorvosának, ha hisztaminózisban szenved! Ilyen gyógyszerek lehetnek az izomlazítók, fájdalomcsillapítóok (pl. nem-szteroid gyulladásgátlók, acetil- szalicilsav, morfium), vérnyomáscsökkentők, antibiotikumok, köptetük (acetil-cisztein, ambroxol).
A hisztaminérzékenység kezelése
Orvos által igazolt hisztaminintolerancia esetén az egyéni tolerancia függvényében hisztaminszegény, illetve -mentes diétára van szükség. A diétán túl gyógyszeres kezelésre is lehetőség van, mely antihisztamin-tartalmú, illetve diamino-oxidáz enzim-tartalmú készítmény alkalmazását jelenti.
A megoldás a megfelelő táplálkozás!
Hisztaminintolerancia étrendi kezelése
A tüneteket kiváltó magas hisztamintartalmú, illetve hisztamin-felszabadulást fokozó és/vagy -lebontást gátló élelmiszerek, ételek, italok elhagyása (minimálisra csökkentése) az étrendben. Az egyéni toleranciát mindig figyelembe kell venni az étrend kialakítása során! További fontos tényező a megfelelő vásárlási, élelmiszertárolási és konyhatechnológiai eljárások megismerése, betartása.
Az intolerancia az emésztőrendszer jelzése, immunválasz. A hisztamin fontos szerepet vállal a szervezet védekező rendszerében, az immunrendszer hatékony működésében, az idegen anyagokkal szembeni védekezésben és az allergiás reakciók létrejöttében. A hisztamin jelez az immunrendszernek, ha kórokozó, vagy idegen fehérje kerül a véráramba. A magas hisztamin azonban túlérzékenységet (túlreagálást) és hosszabb távon allergiát is okozhat, – vagyis a túl sok hisztamin miatt olyanokra is jelez – és reagál – a szervezet, amire nem kellene.
Minden fehérje lebomlásakor keletkezik hisztamin, de a legtöbb problémát okozó anyagok a következők lehetnek.
Kerülendő élelmiszerek, ételek
MAGAS HISZTAMINTARTALMÚ ÉLELMISZEREK
gabonaipari termékek: búzacsíra, hántolatlan hajdina, nem friss pékáru, élesztős pékáru
tej, tejtermékek, növényi tejek: tej, hosszan érlelt és kemény sajtok (pl. ementáli, gouda, brie, camambert, roquefort, parmezán, cheddar) sajtkészítmények (pl. tömlős sajt) szójatej
tojás: tojásfehérje
hús, húskészítmények: minden „nem friss”, nem azonnal felhasznált hús, pácolt, füstölt húsok, sonka-, kolbászfélék és felvágottak, szárított húsok, belsőségek
halak, tengeri élőlények: füstölt halak, halkonzervek, halkészítmények, hűtött halak (a frissen fogott, fogyasztott általában nem okoznak problémát) rákok, kagylók, egyéb tengeri gerinctelenek
olajos magvak: dió, kesudió, napraforgómag
zsiradékok: dióolaj, mákolaj, földimogyoróolaj, napraforgóolaj kizárólagos, bőséges használata
gyümölcsök: ananász, avokádó, banán, guava, Sharon fruit (datolyaszilva), kivi, papaya
italok: alkoholok, feketetea, roobios tea, kakaós italok
zöldségek: hüvelyesek (babfélék, szója, lencsefélék) padlizsán, savanyú káposzta, savanyúság gombafélék, chilipaprika
egyéb: maláta, édesgyökér, bors, általános ecet, borecet, balzsamecet, almaecet, bolti fűszerkeverékek és húsleveskocka, ketchup, sűrített paradicsom, mustár(mag), szójakészítmények (pl. szójaszósz, tofu), konzervek és készételek, fahéj, szegfűszeg, chili
HISZTAMIN-FELSZABADULÁST FOKOZÓ ÉS/VAGY –LEBONTÁST GÁTLÓ ÉLELMISZEREK
olajos magvak: földimogyoró, mák
zöldségek: paradicsom, spenót, hagymafélék
gyümölcsök: citrusfélék (citrom, narancs, mandarin, klementin, grapefruit, lime), eper
italok: paradicsomlé, citruslevek (pl. narancslé, limonádé), energiaitalok
egyéb: kakaó(por), csokoládé, benzoátok, szulfitok, nitritek, glutamát, színezékek, húsleves, zselatin, élesztő (kelesztés során keletkezhet hisztamin)
Fogyasztható élelmiszerek, ételek hisztaminintolerancia esetén
gabonaipari termékek: (főként teljes kiőrlésű) búza-, tönkölybúza-, rozsliszt és abból készült termékek (érdemes nem tartós, élesztőmentes pékárut választani) Abonett, puffasztott rizs- és búzaszelet búzadara, durumtészta, egész búza-, zab-, rozs-, árpaszem zabpehely, rozspehely, árpapehely, (barna) rizs, kukorica-, rizs-, zabliszt és abból készült termékek (pl. rizstészta), bulgur, köles, quinoa, kuszkusz
tej, tejtermékek, növényi tejek: pasztőrözött tej, friss, nem érlelt sajtok (mozzarella, ricotta, mascarpone, feta), trappista (általában nem okoz panaszt) friss túró, vaj, tejszín, tejföl savanyított tejtermékek (kis mennyiségben) rizs-, zab-, mandula-, kókusztej
tojás: tojássárgája
hús, húskészítmények: csak friss, fagyasztott vagy vákuumcsomagolt húsfélék
halak: csak frissen fogott vagy fagyasztott hal
olajos magvak: kis mennyiségben
zsiradékok: változatos felhasználás mellett: olívaolaj, repceolaj, kókuszzsír, tökmagolaj, margarin
zöldségek: friss, ép zöldségek (a problémát okozókon kívül): salátafélék, sárgarépa, cékla, petrezselyemgyökér, paszternák, burgonya, karalábé, zeller, kígyóuborka, cukkini, főzőtök, sütőtök, brokkoli, kelbimbó, karfiol, spárga, retekfélék, zöldpaprika, articsóka stb.
gyümölcsök: friss, ép gyümölcsök (a problémát okozókon kívül): alma, körte, kajszibarack, őszibarack, cseresznye, meggy, ribizli, szeder, áfonya, szőlő, sárgadinnye, görögdinnye (kis mennyiségben), gesztenye, kókusz, kókuszreszelék, kókuszliszt tartósítószer-mentes mazsola és egyéb aszalt gyümölcsök
italok: csapvíz, szénsavmentes ásványvíz, gyógyteák (főként csalán-, zsálya-, borsmenta), gyümölcslevek (nem citrustartalmú!), zöldséglevek (kivéve paradicsomlé!)
egyéb: zöldfűszerek (pl. rozmaring, kakukkfű, majoranna), cukor, méz, növényi szirupok (pl. juharszirup, rizsszirup), eritrit, stevia
Egyéb tudnivalók
Általánosságban elmondható, hogy minél inkább erjesztett (fermentált), érlelt vagy érett (nem friss) élelmiszer, annál magasabb a hisztamintartalma.
- Mindig ép, friss, ütődéstől, barnulástól mentes élelmiszert válasszon!
- Közeli lejáratú élelmiszert ne vásároljon!
- A megvásárolt élelmiszert, ételt mihamarabb készítse és fogyassza el!
- Ha nem dolgozza fel azonnal, megfelelő hőmérsékleten, letakarva tárolja és használja fel 2 napon belül!
- Húsokat olajos pácban tárolja a hűtőben! (Az olaj elzárja a húst a levegőtől, nem indul meg a baktériumok elszaporodása és a hisztamin-felszabadulás.)
- Közepes és/vagy alacsony hisztamin-tartalmú élelmiszereknél is figyeljen az alapos tisztításra.
- Az elkészült ételt mihamarabb fogyassza el, illetve ha nem fogy el egyszerre, érdemes kisebb mennyiséget főzni!
- Vásárlások alkalmával a zöldségeket, gyümölcsöket és a húsokat vegye meg. Hazaszállításkor is figyeljen, hogy ne ütődjön az élelmiszer!