RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptek
  • Egészség & Életmód
  • Rólunk
0
február 12, / Közzétéve Recept

Hordós savanyúság recept – A tökéletes házi savanyúság

A nagymamák befőttje minden családban legendás, hiszen a lekvárfőzés és savanyúságkészítés igazi hagyomány. Manapság azonban egyre kevesebben vállalkoznak erre a feladatra, pedig egy jól elkészített hordós savanyúság nagyon finom! Mutatjuk, hogyan készítheted el egyszerűen otthon!

Hordós savanyúság hozzávalók (10 literes adaghoz)

  • 10 l hideg víz
  • 6 dl 20%-os ecet
  • 50 dkg só
  • 1 kg kristálycukor
  • 3 csomag nátrium-benzoát (3×15 g)
  • 1,5 dkg borkénpor
  • 3 dkg timsó
  • 0,5 dkg citromsav
  • 0,5 csomag koriandermag
  • 0,5 csomag egész bors
  • 1 csomag babérlevél
  • 0,5 csomag mustármag
  • 1 csokor friss kapor
  • 0,5 kávéskanál szalicil
  • Annyi uborka vagy más zöldség, hogy háromnegyedig töltsük vele a hordót

Tipp: Készíthetjük uborkából, gyöngyhagymából, zöldparadicsomból, almapaprikából vagy ezek keverékéből is.

Elkészítés lépésről lépésre

1. Az alaplé elkészítése Egy edényben 3 liter vízben elkeverjük az összes hozzávalót, míg tejszerű folyadékot nem kapunk.

2. A zöldségek előkészítése A felhasznált zöldségeket alaposan megtisztítjuk és előkészítjük a hordóba rétegezve.

3. Az érlelés folyamata Az elkészített oldatot ráöntjük a zöldségekre, majd a maradék vízzel teljesen felöntjük, hogy ellepje. A hordót lezárjuk.

4. Mindennapi forgatás 5-6 napig naponta tiszta kézzel átforgatjuk a hordó tartalmát, hogy a lé egyenletesen átjárja a zöldségeket. Fém eszközt ne használjunk!

5. Fogyasztás és tárolás A savanyúság 8-10 nap alatt elkészül és fogyasztható. A hordóból mindig tiszta kézzel vagy facsipesszel vegyük ki a zöldségeket.

Miért érdemes kipróbálni ezt a receptet?

  • Egyszerű: Nem igényel speciális eszközöket vagy bonyolult technikát.
  • Hagyományos: Az igazi házi ízvilágot idézi.

Próbáld ki ezt az autentikus hordós savanyúság receptet, és élvezd a nagymama konyhájának varázsát minden nap!

Kulcsszavak: savanyúság

Ez is érdekes lehet

Hajdina tökéletes elkészítése  | Receptek hajdinával
Hajdina tökéletes elkészítése  | Receptek hajdinával
Sertés részeinek felhasználása
A sertés részeinek felhasználása: melyik húsból mit főzzünk?
Égetett tészta készítése alaprecept (a legegyszerűbben) – Képviselőfánk recept
Égetett tészta készítése alaprecept (a legegyszerűbben) – Képviselőfánk recept

MOST NÉPSZERŰ

  • Egészséges életmód: Tippek a hosszú és kiegyensúlyozott élethez

    Az egészséges életmód kulcsfontosságú a testi é...
  • málnás morzsaszelet

    Málnás Morzsaszeletek – Egyszerű és Isteni Desszert

    Mennyei málnás morzsaszeletek sima és vegán ver...
  • A quinoa tökéletes elkészítése: Recept ötletek és tippek a quinoa főzéséhez

    A quinoa, kínoa, vagy más néven bolíviai rizs, ...

RECEPTEK KERESÉSE

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Főoldal

Receptek

Egészség & Életmód

Rólunk

Webáruház

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Szállítás

ÁSZF, Adatkezelés

ASEA - RENU28

Kuponok, kedvezmények

© 2025 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP