A nagymamák befőttje minden családban legendás, hiszen a lekvárfőzés és savanyúságkészítés igazi hagyomány. Manapság azonban egyre kevesebben vállalkoznak erre a feladatra, pedig egy jól elkészített hordós savanyúság nagyon finom! Mutatjuk, hogyan készítheted el egyszerűen otthon!
Hordós savanyúság hozzávalók (10 literes adaghoz)
- 10 l hideg víz
- 6 dl 20%-os ecet
- 50 dkg só
- 1 kg kristálycukor
- 3 csomag nátrium-benzoát (3×15 g)
- 1,5 dkg borkénpor
- 3 dkg timsó
- 0,5 dkg citromsav
- 0,5 csomag koriandermag
- 0,5 csomag egész bors
- 1 csomag babérlevél
- 0,5 csomag mustármag
- 1 csokor friss kapor
- 0,5 kávéskanál szalicil
- Annyi uborka vagy más zöldség, hogy háromnegyedig töltsük vele a hordót
Tipp: Készíthetjük uborkából, gyöngyhagymából, zöldparadicsomból, almapaprikából vagy ezek keverékéből is.
Elkészítés lépésről lépésre
1. Az alaplé elkészítése Egy edényben 3 liter vízben elkeverjük az összes hozzávalót, míg tejszerű folyadékot nem kapunk.
2. A zöldségek előkészítése A felhasznált zöldségeket alaposan megtisztítjuk és előkészítjük a hordóba rétegezve.
3. Az érlelés folyamata Az elkészített oldatot ráöntjük a zöldségekre, majd a maradék vízzel teljesen felöntjük, hogy ellepje. A hordót lezárjuk.
4. Mindennapi forgatás 5-6 napig naponta tiszta kézzel átforgatjuk a hordó tartalmát, hogy a lé egyenletesen átjárja a zöldségeket. Fém eszközt ne használjunk!
5. Fogyasztás és tárolás A savanyúság 8-10 nap alatt elkészül és fogyasztható. A hordóból mindig tiszta kézzel vagy facsipesszel vegyük ki a zöldségeket.
Miért érdemes kipróbálni ezt a receptet?
- Egyszerű: Nem igényel speciális eszközöket vagy bonyolult technikát.
- Hagyományos: Az igazi házi ízvilágot idézi.
Próbáld ki ezt az autentikus hordós savanyúság receptet, és élvezd a nagymama konyhájának varázsát minden nap!