Kifli elkészítése hagyományosan zsírral vagy vajjal, kovásszal – vagy élesztővel, mindössze pár forintból! Van aki a kovászra esküszik, más az élesztő egyszerűségét szereti. Ha nincs otthon vaj, jó a zsír is. Ez a recept kiválóan variálható! Egyszerű és elronthatatlan! Próbáld ki többféleképpen, hiszen mindenki másképp szereti de ha ezek az alapok megvannak, az eredmény mesés lesz!
A zsiradéktól (vaj, zsír) lesz a tészta állaga rugalmas és puha. A mama bevált kifli-receptje itt van!
- 2,5 dl víz
- 2 tk. cukor
- 1,5 dkg friss élesztő
- 10 dkg kovászos öregtészta (jó az élesztős is)
- 50 dkg liszt
- 2 tk. só
- 4 dkg vaj vagy 2 ek zsír
- 2 nagy kanál tejföl
Csak élesztővel készítve: A langyos tejbe keverjük bele 2 dkg élesztőt és 1 evőkanál cukrot, letakarva 5-8 perc alatt futtassuk fel.
Csak kovásszal készítve: 25 g kovászt 100 g liszttel és 50 g vízzel keményre gyúrni. 8-10 óra múlva lehet használni, ha melegen, a konyhapulton marad.
Kovásszal és élesztővel készítve a tökéletes kifli recept gyorsan elkészül így:
Rugalmas, jól kidolgozott tésztát készítettem, majd 50 percig kelesztettem, azután 8 darabba vágtam, gömbölyítettem, 15 percet pihentettem, majd egyesével vékony, ovális tésztát nyújtottam belőlük.
A rövidebb oldalától kezdve feltekertem, meghajlítottam és sütőpapíros tepsire sorakoztattam. 30 percig újrakelesztettem letakarva, majd 200 fokos gőzös sütőben sütőttem.
Közvetlenül sütés előtt vízzel kissé lepermetezem és megszórom nagyszemű sóval. 25 percig sütöm letakarva egy másik tepsivel, majd még 10 percet takarás nélkül.
Eredmény: ropogós héj, pihe-puha bélzet! Mami, de csodás!