RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptek
  • Egészség & Életmód
  • Rólunk
Lecsó eltevése télire tartósítószer nélkül & szabályok, amiket érdemes betartani
8
január 08, / Közzétéve Recept

Lecsó eltevése télire tartósítószer nélkül & szabályok, amiket érdemes betartani

A nyáron lecsóra fordított idő egész biztosan meg fog térülni télen, amikor egy-egy napon nem kell majd főznünk, elég, ha kinyitunk egy üveg házi lecsót és bearanyozhatjuk az esténket.

Mire figyeljünk oda?

  • Fontos, hogy sok paradicsom legyen, mert így jó sok lé lesz hozzá, és amikor télen még tovább főzzük felhasználás előtt, nem fővi el a levét.
  • Szalonnát, kolbászt, egyéb húsfélét nem sütünk bele, mert megavasodik.
  • Ne főzzük túl: úgy jó, ha a paprika roppanós marad!

Előkészületi idő: 15 percFőzés: max. 30 percKész: 45 perc alatt

Hozzávalók

  • 2-2,5 kg paradicsom
  • 4 kg feszes héjú paprika (minden kiló paradicsomhoz 2 kiló paprika)
  • 6 nagyobb fej vöröshagyma
  • olaj
  • só
  • aki szereti, néhány erős paprikát is tehet bele

Elkészítés

  1. Kezdjük azzal, hogy először mindent összevágunk. A paradicsomot 2 percre forró, majd hideg vízbe merítjük, lehúzzuk a héját, négybe vágjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, ereit és magjait eltávolítjuk, aztán vékony szeletekre vagy ujjnyi vastag karikákra szeljük. A hagymát meghámozzuk és apróra felkockázzuk. A lecsó elrakásához egy nagyobb edényben felforrósított olajon dinszteljük meg a vöröshagymát üvegesre.
  2. Az egyforma darabokra felszeletelt paprikát rádobjuk a hagymára, sózzuk, borsozzuk, egy kevés pirospaprikát is tehetünk bele, hogy szép színe legyen majd időnként megkevergetve, nehogy leégjen, lassú tűzön főzzük legalább 10 percig. Amikor a paprika kellően összeesett öntsük hozzá a paradicsomot is. Miután bőséges levet engedett, kóstoljuk meg, ha szükséges, még sózzuk.
  3. Addig rotyogtatjuk, míg a paprikaszeletek üvegessé nem válnak. Vigyázat, ne főzzük szét! Úgy jó, ha roppanós marad. Ha kész, a lecsót tűzforrón töltsük üvegekbe, öntsünk egy ujjnyi olajat a tetejére, hogy elzárjuk a levegő útját a lecsóhoz (celofán+kupak), majd tegyük száraz dunsztba és hagyjuk három-négy nap alatt lassan melegen kihűlni az üvegeket. Semmilyen tartósítószer vagy egyéb nem kell hozzá, a paradicsomlé tartósít.

Később felhasználhatjuk bármilyen lecsóhoz vagy más ételek ízesítésére. Mikor elővesszük a lecsót pár hónap múlva, az olajat öntsük le a tetejéről.

A lecsót ehetjük tojással, rizzsel, tarhonyával, köríthetjük akár főtt kölessel vagy quinoával is, kolbásszal, virslivel…stb

Kulcsszavak: lecsó, legnépszerűbb

Ez is érdekes lehet

Vajas galuska elkészítése
Nokedli (galuska) tökéletes elkészítése pofonegyszerűen
Tepsiben sült fűszeres, ropogós csirkeszárnyak
Tepsiben sült fűszeres, ropogós csirkeszárnyak
Ratatouille: a legjobb recept – a francia lecsó
Ratatouille: a legjobb recept – a francia lecsó

MOST NÉPSZERŰ

  • 3 kreatív okara recept: így használd fel a növényi tej maradékát (zab- és mandulatejből is!)

    Ha te is készítesz otthon növényi tejet – példá...
  • Magtej maradék felhasználása: így használd fel az okarát, ne dobd ki!

    Ha otthon készítesz növényi tejet – például man...
  • Egészséges életmód: Tippek a hosszú és kiegyensúlyozott élethez

    Az egészséges életmód kulcsfontosságú a testi é...

RECEPTEK KERESÉSE

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Főoldal

Receptek

Egészség & Életmód

Rólunk

Webáruház

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Szállítás

ÁSZF, Adatkezelés

ASEA - RENU28

Kuponok, kedvezmények

© 2025 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP