RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
10
január 07, / Közzétéve Recept

Spenót (fagyasztott, mirelit parajból)

Spenót (fagyasztott, mirelit parajból)

Amikor nem tudom mit egyek, de gyorsan bekapnék valami könnyűt, gyakran a spenótot választom. Evidensnek tűnhet sokaknak a spenót (paraj) elkészítése, de mivel olyan receptek vannak fent a neten amitől a hajamat tépném – de legalábbis biztosan megutálnám ezt a fantasztikus ételt ha úgy készíteném – ezért gondoltam mégis megosztom az én verziómat, ami nagyon finom!

Ma már tudjuk, hogy nem tartalmaz annyi vasat a spenót, mint amennyit a derék Popeye, a tengerész hitt felőle, de gazdag ásványi anyagokban (foszfor, kálium, kalcium és magnézium), továbbá B₁-, B₂-, C-vitaminokban és az A-vitamin provitaminjában. Világszerte kedvelt zöldség, böjt idején különösen ajánlott, mert segíti a szervezet méregtelenítési folyamatát. Energiaértéke mindössze 15 kcal/100 g, így a fogyókúrázók nagy szövetségese (vese- és májbántalmakban szenvedők kerüljék).

Előkészületi idő: 2 perc
Főzés: 20 perc
Kész: 22 perc alatt

Hozzávalók

  • Fagyasztott spenót kb. 450 g
  • Kevés liszt és olaj a rántáshoz
  • Só, bors, fokhagyma
  • Tej ~ 1,5 dl

Elkészítés

A gyorsfagyasztott spenótot felengedjük.

Készítünk egy kis rántást.

Majd ezután a levét leöntjük és feltesszük lassú tűzre főni, gyakori kevergetés mellett, nehogy leégjen. Közben ízesítjük sóval, borssal és fokhagymával (1-2 gerezd belenyomva). Hagyjuk főni.

Körülbelül 10 perc múlva beleönthetjük a deci tejet is (ha tejszínt használunk tej helyett, még gazdagabb lesz az íze), és forraljuk fel újra. Közben kóstoljuk meg, hogy elég fűszert tettünk-e bele. Sótlanul nem finom!

Pár perc elteltével hozzákeverhetjük a korábban elkészített rántást. Kevergessük, főzzük még pár percig. Ha túl sűrű, tehetünk még bele tejet. Ha túl híg lett, akkor egy kis zsemlemorzsával, vagy további rántással sűrűsíthetjük a megfelelő főzelékes állagúra.

Feltét lehet tükörtojás, sült virsli, rántott párizsi… csak a fantázia szabhat határt neki!

  • Tweet
Kulcsszavak: főzelék, legnépszerűbb, paraj, spenót

Érdekes lehet még

Rendesi vajas pogácsa
Rendesi vajas pogácsa
Tepsiben sült fűszeres, ropogós csirkeszárnyak
Tepsiben sült fűszeres, ropogós csirkeszárnyak
Köles elkészítése, fermentálása – a jó magyar gluténmentes gabonaféle, tippek és receptek

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP