Majonéz alapreceptje és a háziasszonyok titkai

A majonéz elkészítése házilag nagyon egyszerű, azonban jó, ha tudunk pár szabályt, mikor mi magunk szeretnénk nekilátni!

Szükséges hozzávalók és mennyiségek 4 dl majonézhez:

  • Tojás 3 db sárgája
  • Napraforgóolaj 4 dl (1 tojássárgájához 1,25 dl olaj)
  • Citrom 1 db
  • Só 1 dkg
  • Frissen őrölt fekete bors (opcionális)

Elkészítés

1Először is arra figyeljünk, hogy az alapanyagok hőmérséklete azonos legyen. Vagyis vegyük elő a tojást és a citromot is a hűtőből 2-3 órával a majonéz elkészítése előtt. (Ha az olaj túl hideg, vagy túl meleg a többi hozzávalóhoz képest, nem fog összeállni. Ilyenkor egy evőkanál forró vízzel addig keverjük, míg össze nem áll. )

2A tojássárgáját keverőtálba tesszük, megsózzuk. Habverővel gyorsan, intenzíven keverjük körülbelül 2 percig (robotgéppel 1 perc) hogy kissé habos legyen, majd közben elkezdjük nagyon finoman, lassan csurgatni hozzá az olajat. Közben folyamatosan verjük! Ez nálam úgy néz ki, hogy egyik kezemmel hagyományos habverőt használva keverem-keverem-keverem, majd csurgatok hozzá kicsit és keverem-keverem-keverem? így tovább, míg kissé össze nem áll. Ekkor hozzáöntöm a kifacsart citrom levének a felét. Tovább keverem és csurgatom hozzá az olajat, míg el nem fogy.

3Mikor elfogyott az olajam, hozzáöntöm a maradék citromlevet. Jól kikeverjük. A keveréssel levegőt viszünk az olaj és a tojássárgája közé, ami lazítja a majonézt. Ezen a pár percen nem kell rohanni, a kitartó keverés eredményeképpen pedig létrejön a szép világossárga fényű, sűrű majonéz.

Ez a hagyományos majonéz alapreceptje. Nem kell bele mustár, az a tartármártás egyik hozzávalója.