Crostini: Jelentése alapján kicsi pirítós. A Crostini (ejtsd: krosztíni) kicsi, vékony kenyérszelet, ami általában ciabattából vagy bagettből készül. Ezért ilyen aprócska. A feltét általában olívaolaj, szardella vagy sajt. Néhány salátához vagy leveshez kruton (pirított kenyérkocka) helyett crostinit szolgálnak fel.

crostini antipasti előétel olasz
Crostini

Bruschetta: a Bruschetta (ejtsd: brúszkéttá) általában kovászos házikenyérből készül, ezért az alakja is más, mint a crostininek. Ez nagyobb és szélesebb. Jellemzően fokhagymával dörzsölik be, majd olívaolajat csurgatnak rá. Lásd még: Bruschetta alaprecept.

Néhány gyors crostini recept:

Crostini görög módra (olasz recept!)

Hozzávalók 5 személyre: 1 bagett, 1 görög feta sajt, 20 szem fekete olajbogyó, 1 kígyóuborka, 2 evőkanál extra-szűz olívaolaj, bors és chili.

Elkészítés 10 perc alatt: egy krémet készítünk a feta, az olívaolaj, a bors és a chili keverékéből. Megpirítjuk az 1-1 cm vastagságú bagett szeleteket. Apró kockákra vágjuk az uborkát és az olajbogyókat. Megkenjük a krémmel az elkészült pirítós szeleteket és rászórjuk az uborka és az olajbogyó kockákat.