Ahány vidék, annyi féleképpen készítik Olaszországban a Minestrone levest, még évszakról-évszakra is változnak a hozzávalók: de éppen ez a lényege! Az kerül a minestronébe, aminek éppen szezonja van! Így mindig friss és zamatos zöldségek kerülnek elénk! Télen több tészta kerül a forró levesbe, míg nyáron kevésbé laktató, levesesebb zsengébb zöldségekkel készül, gyakran hűtő-hidegen fogyasztják a nagy melegben.
Hozzávalók 6 személyre
- Paradicsom (fő alapanyag) 10 db vagy 2 konzerv
- Tészta 100 g (bármilyen, pl. spagetti apró darabokra törve)
- Alaplé 8 dl
- Sárgarépa 3 db
- Póréhagyma 2 db
- Zellerszár 5 db
- Kelkáposzta 1 fej
- Vöröshagyma 2 fej
- Fokhagyma 2 gerezd
- Rozmaring 1 ág
- Friss bazsalikom levelei
- Parmezán sajt
- Olívaolaj, só, bors
Mi illik még a Minestronéhez?
- Bab (konzerv vagy fejtett)
- Zöldbab
- Cukkini
- Zöldborsó
- Karfiol
- Burgonya
Elkészítés
- Megmossuk, megpucoljuk, felvágjuk a zöldségeket apróra (~1 centis kockákra), így gyorsan, egyszerre főnek meg. A káposztát vághatjuk durvára. Amikor ezzel megvagyunk, egy fazékba kevés olívaolajat öntünk, mikor forró, hozzátesszük és megpároljuk rajta a fokhagymát, hagymát, póréhagymát, sárgarépát és a zellerszárakat körülbelül 10-15 perc alatt közepes lángon. Hozzáöntjük a paradicsomokat, így főzzük még 2 percig, mielőtt belekerül az alaplé.
- Negyed óra múlva, mikor felforrt a levesünk, mehet bele a feldarabolt káposzta. Főzzük 10 percig, hogy megpuhuljon. Ezután mehet bele a tészta és a friss, apróra szelt rozmaring is. Mivel apró tésztát használunk a minestrone leveshez, az hamar, 5-7 perc alatt megfő.
Sózzuk, borsozzuk és kóstoljuk meg! (Ha nem érezzük még elég tartalmasnak, öntsünk hozzá egy kevés jó minőségű olívaolajat, nagyon feldobja!)
Milyen ízletes és illatos fogás!
Jó tudni!
Hidegen is mennyei!!!
Buon appetito!