A rakott krumpli az egyik legnépszerűbb magyar egytálétel, amely gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Laktató, ízletes, és minden generáció kedvence. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan készítheted el a tökéletes rakott krumplit, lépésről lépésre.
Hozzávalók (4 személyre)
- 1 kg burgonya
- 4 tojás
- 30 dkg főzőkolbász
- 4 evőkanál olaj vagy 10 dkg vaj
- 2 dl tejföl
- só ízlés szerint
Elkészítés
1. A tojás és burgonya előkészítése A tojásokat keményre főzzük (kb. 10 perc), majd lehűtjük, megpucoljuk és karikákra vágjuk. A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és szintén karikákra szeleteljük.
2. A kolbász előkészítése A főzőkolbászt felszeleteljük, majd egy serpenyőben kissé megpirítjuk. A kisült zsírját félretesszük, mert ezzel fogjuk a rakott krumpli tetejét meglocsolni.
3. A besamel mártás elkészítése A besamel mártást klasszikus módon elkészítjük: egy kis vajon lisztet pirítunk, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejet, csomómentesre keverjük, és besűrítjük. Miután kihűlt, belekeverjük a tejfölt, így egy selymes és gazdag mártást kapunk.
4. A rétegezés Egy mély tűzálló tálat kikenünk olajjal vagy vajjal, majd megszórjuk zsemlemorzsával. A rétegezés a következőképpen történik:
- Az első réteg burgonya,
- Erre jön a tojás és a kolbász,
- Rétegenként enyhén sózzuk,
- Az utolsó réteg mindig burgonya legyen.
A rétegezés végén a tetejét meglocsoljuk a tejfölös besamellel és a félretett kolbászzsírral, hogy igazán szaftos legyen az étel.
5. Sütés A rakott krumplit előmelegített 180°C-os sütőbe tesszük, és kb. 30-40 percig sütjük, amíg a teteje aranybarnára pirul.
Tippek a tökéletes rakott krumplihoz
- Használhatsz füstölt kolbászt is az intenzívebb íz érdekében + akár szalonnaszeleteket is!
- Ha gazdagabbá szeretnéd tenni, reszelt sajtot is szórhatsz a tetejére.
- A besamel helyett egyszerűen tejfölt is használhatsz, ha gyorsítani szeretnéd az elkészítést.
Próbáld ki ezt az ínycsiklandó rakott krumpli receptet, és varázsolj egy kis magyaros hangulatot az asztalra! Jó étvágyat!