RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
0
január 08, / Közzétéve Recept

Spagetti all’Amatriciana az eredeti recept alapján

Spagetti all’Amatriciana az eredeti recept alapján

Így készül a tökéletes spagetti all amatriciana!

A spagetti all amatriciana az egyik legfőbb étele a hagyományos olasz konyhának. Az eredeti recept Amatrice kis városkájából származik, és szigorúan spagettivel készítik, nem bucatini tésztával. Olyannyira komolyan veszik ezt, hogy a városhoz érve kis tábla jelzi: “Amatrice, Citta degli Spaghetti” vagyis magyarul Amatrice, a spagetti városa!

Idővel a recept elterjedt és sok helyen módosult a tészta bucatini-re.  Lássuk hát napjaink hagyományos, igazi spagetti all amatriciana receptjét!Előkészületi idő: 2 percFőzés: 15 percKész: 17 perc alatt

Hozzávalók

  • Spagetti 320g
  • Friss chili paprika 1g
  • Extra szűz olíva olaj 10g
  • Pecorino Romano sajt reszelve 75g
  • Sertés tokaszalonna 100g (jó zsíros)
  • Hámozott paradicsom (vagy paradicsomsűrítmény) 350g
  • Fehérbor 50g
  • Feketebors, só 1 csipet

Elkészítés

  1. Az eredeti spagetti all amatriciana elkészítéséhez először igazán vékonyra szeljük a chili paprikánkat. Ezután fogjuk a szalonnát, eltávolítjuk a bőrkét és fél centi vastag szeletekre vágjuk a csíkokat. Amint ezzel megvagyunk, öntsük a serpenyőbe az olajat.
  2. A felszeletelt szalonnát a serpenyőbe borítjuk, és addig sütjük, míg a tokaszalonna zsíros részei átlátszóvá nem válnak. Ekkor hozzáöntjük a fél deci fehérbort és hagyjuk tovább főni. Ezalatt tegyük fel főni a vizet a spagettinek.
  3. Amikor már majdnem az összes bor elpárolgott, beleborítjuk a felszelt chili paprikát és jól elkeverjük. Most mehet hozzá a hámozott paradicsom/paradicsompüré és főzzük a szósz összes alapanyagát együtt 5 percig. A tésztának a víz már biztosan felforrt: sózzuk, majd lobogó vízbe borítsuk a 320g-nyi tésztát. Főzzük a csomagoláson feltüntetett ideig, hogy al dente spagettit kapjunk.
  4. Amint kész a tészta, merjük át a serpenyőbe (nem baj, ha egy kevés lé is átkerül semmiképp se öblítsük át a víz alatt a spagettit). Szórjuk meg a csipet őrölt fekete borssal és keverjük össze a tésztát alaposan a szósszal. Végezetül reszeljük rá a pecorino sajtot. Kész az eredeti spagetti all amatriciana!

Buon appetito!

  • Tweet
Kulcsszavak: all’Amatriciana, Spagetti, tésztaétel

Érdekes lehet még

Ropogós héjú kenyér házilag – kenyér alaprecept
Csicseriborsó leves “olaszosan”: könnyű és finom előétel
Csicseriborsó leves “olaszosan”: könnyű és finom előétel!
Bögrés tejberizs recept: egyszerű és finom
Bögrés tejberizs recept: egyszerű és finom

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP