Spaghetti alla puttanesca recept

A Spaghetti alla puttanesca egy nagyon népszerű étel Olaszországban mindenütt, de tipikus nápolyi és római fogás. Gyors, finom és olyan könnyen beszerezhető alapanyagokból áll, amelyek minden olasz konyhaszekrényben vannak ? de nálunk is meg lehet szerezni azokat bármely kisváros közértjében.

Sokféle változata ismert, de tradicionálisan olyan egyszerű alapanyagokból készítik, mint: kapribogyó, fekete olajbogyó, szardella, paradicsom, petrezselyem és chili paprika.

Sajnos sok tévesen elterjedt változata van, a rossz fordítás, vagy sztereotípia miatt, mert megszoktuk, hogy az olaszok mindenre tesznek parmezánt és bazsalikomot. Nincsenek az eredeti receptben ilyen hozzávalók, sőt, az olaszok sosem ennék így!

Eredete az 50-es évek bordélyházaihoz vezet vissza, ahol gyors és ízletes fogásokat kellett tálalni. Egyes elegánsabb olasz éttermekben Spaghetti olive e capperi az elnevezése ugyanennek az ételnek. De a mammák mindig csak Spaghetti alla puttanesca-ként emlegetik!

Így szól a tökéletes Spaghetti alla puttanesca receptje:

Hozzávalók 4 főre

  • Spagetti 400 g
  • Kapribogyó 50 g
  • Fekete olajbogyó 100 g
  • Fokhagyma 2 gerezd
  • Paradicsom – hámozott konzerv vagy friss érett, esetleg paradicsompüré 500 g
  • Petrezselyem 2 csokor levele aprítva vagy 2 ev. kanál fagyasztott
  • Chili paprika 1 egész friss, vagy ízlés szerint
  • Szardella 8 filécske
  • Extra szűz olívaolaj 5 ev. kanál
  • Só ízlés szerint
Előkészületi idő: 20 perc
Főzés: 20 perc
Kész: 40 perc alatt

Elkészítés

1Ha friss paradicsommal dolgozunk, akkor gyorsan megmossuk, leforrázzuk a héjukat, majd felkockázzuk a szemeket. Felaprítjuk a friss chili paprikát és a fokhagymákat is. Ezután a fekete olajbogyókat felszeleteljük karikákra, a szardellákat aprítjuk kis darabokra.

2Egy nagy edényben felforrósítjuk az olajat, majd hozzátesszük sorban a fokhagymát és aranybarnára sütjük 1 perc alatt. Mikor már kellemesen árasztja az illatát, hozzátesszük az apróra vágott szardellafiléket a chilivel.

3

Mikor olvadni kezd a szardella, hozzátesszük a felkarikázott fekete olajbogyókat és a kapribogyókat. 2-3 percet főzzük, mielőtt hozzáadjuk a paradicsomot és az aprított petrezselyem felét. Jól megkeverjük, majd hagyjuk 10-15 percig összeérni közepes lángon főve.

4

Ezalatt a megfőzzük mellette a tésztát ?al dente?. Az utolsó perc elteltével, tésztakanállal átrakjuk a serpenyőbe a sugóhoz (szószhoz), főzzük és jól összedolgozzuk még pár percig, majd hozzáadjuk a maradék petrezselymet!

Elkészült az eredeti olasz recept alapján készült spagettink puttanesca módra!

Buon appetito!

Spaghetti alla puttanesca: eredeti olasz recept alapján /spagetti puttanesca módra/
5 (100%) 2 votes

Tetszett a recept?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..