RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
3
január 08, / Közzétéve Recept

Spaghetti alla puttanesca: eredeti olasz recept alapján /spagetti puttanesca módra/

Spaghetti alla puttanesca: eredeti olasz recept alapján /spagetti puttanesca módra/

A Spaghetti alla puttanesca egy nagyon népszerű étel Olaszországban mindenütt, de tipikus nápolyi és római fogás. Gyors, finom és olyan könnyen beszerezhető alapanyagokból áll, amelyek minden olasz konyhaszekrényben vannak, de nálunk is meg lehet szerezni azokat bármely kisváros közértjében.

Sokféle változata ismert, de tradicionálisan olyan egyszerű alapanyagokból készítik, mint: kapribogyó, fekete olajbogyó, szardella, paradicsom, petrezselyem és chili paprika.

Sajnos sok tévesen elterjedt változata van, a rossz fordítás, vagy sztereotípia miatt, mert megszoktuk, hogy az olaszok mindenre tesznek parmezánt és bazsalikomot. Nincsenek az eredeti receptben ilyen hozzávalók, sőt, az olaszok sosem ennék így!

Eredete az 50-es évek bordélyházaihoz vezet vissza, ahol gyors és ízletes fogásokat kellett tálalni. Egyes elegánsabb olasz éttermekben Spaghetti olive e capperi az elnevezése ugyanennek az ételnek. De a mammák mindig csak Spaghetti alla puttanesca-ként emlegetik!

Így szól a tökéletes Spaghetti alla puttanesca receptje:

Hozzávalók 4 főre

  • Spagetti 400 g
  • Kapribogyó 50 g
  • Fekete olajbogyó 100 g
  • Fokhagyma 2 gerezd
  • Paradicsom – hámozott konzerv vagy friss érett, esetleg paradicsompüré 500 g
  • Petrezselyem 2 csokor levele aprítva vagy 2 ev. kanál fagyasztott
  • Chili paprika 1 egész friss, vagy ízlés szerint
  • Szardella 8 filécske
  • Extra szűz olívaolaj 5 ev. kanál
  • Só ízlés szerint
  • Előkészületi idő: 20 perc
  • Főzés: 20 perc
  • Kész: 40 perc alatt

Elkészítés

  1. Ha friss paradicsommal dolgozunk, akkor gyorsan megmossuk, leforrázzuk a héjukat, majd felkockázzuk a szemeket. Felaprítjuk a friss chili paprikát és a fokhagymákat is. Ezután a fekete olajbogyókat felszeleteljük karikákra, a szardellákat aprítjuk kis darabokra.
  2. Egy nagy edényben felforrósítjuk az olajat, majd hozzátesszük sorban a fokhagymát és aranybarnára sütjük 1 perc alatt. Mikor már kellemesen árasztja az illatát, hozzátesszük az apróra vágott szardellafiléket a chilivel.
  3. Mikor olvadni kezd a szardella, hozzátesszük a felkarikázott fekete olajbogyókat és a kapribogyókat. 2-3 percet főzzük, mielőtt hozzáadjuk a paradicsomot és az aprított petrezselyem felét. Jól megkeverjük, majd hagyjuk 10-15 percig összeérni közepes lángon főve.
  4. Ezalatt a megfőzzük mellette a tésztát al dente. Az utolsó perc elteltével, tésztakanállal átrakjuk a serpenyőbe a sugóhoz (szószhoz), főzzük és jól összedolgozzuk még pár percig, majd hozzáadjuk a maradék petrezselymet!

Elkészült az eredeti olasz recept alapján készült spagettink puttanesca módra!

Buon appetito!

  • Tweet
Kulcsszavak: olasz, puttanesca, recept, Spagetti, tésztaétel

Érdekes lehet még

Spenót (fagyasztott, mirelit parajból)
Spenót (fagyasztott, mirelit parajból)
rétes recept
Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes
Recept keresése hozzávaló alapján
Recept keresése hozzávaló alapján

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP