Vegán fehérjeforrások: Fehérjedús zöldségek, melyet minden vegán étrendűnek érdemes fogyasztani

Világszerte igen sokan választják a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozást, életmódot, amelyekről több kutatás is igazolta, hogy hasznosak lehetnek egészségügyi szempontból. Persze, ha valaki nem szeretne lemondani a húsról vagy a tejtermékekről, akkor sincs probléma. Már azzal is nagyon sokat tehetünk ugyanis az egészségünkért, ha étrendünkben az állati fehérjék mellett több helyet biztosítunk a növényi eredetű fehérjéknek.

A vegán étrendet követők számára különösen fontos a megfelelő fehérjebevitelről gondoskodni. Mivel ebből az étrendből az állati eredetű élelmiszerek kiesnek, növényi eredetű fehérjeforrásokkal szükséges azokat pótolni. A napi megfelelő mennyiségű fehérjebevitel elengedhetetlen ahhoz, hogy csontjainkat erősítsük, a fontos  testi folyamatok működjenek, a test megújulhasson, és működjön az immunrendszer. A vegánok most itt olvashatnak 7 fehérjetartalmú zöldséget.

Vegán fehérjeforrások: Fehérjedús zöldségek, melyet minden vegán étrendűnek érdemes fogyasztani

1. Leveles zöldek

Elengedhetetlenek, a táplálkozás erőművei. Kiváló leves, szósz készülhet belőle hús mellé, fokhagymásan. Finom salátákban, de vega pogácsákban is.

A kelbimbó talán kicsit erős egyeseknek felfújó hatása miatt, mégis érdemes beépíteni az étrendünkbe. A spenótnak igen magas fehérjetartalma, no és persze a vastartalma sem elhanyagolható. Semleges ízű, de szintén fokhagymásan kiváló főzelék készíthető belőle, de tésztafélék kiegészítője is lehet.

2. Csírafélék

Igen-igen fontosak, mivel a csírázott magvak és hüvelyesek koncentrált formában tartalmaznak rostot, fehérjét, vitamint és ásványi anyagot.
A csíráztatott szárított borsó (más néven split borsó), a szójacsíra, a lencsebimbó, vesebabcsíra mind-mind rendkívül gazdag fehérjében.

3. Szójabab

A szója a tejtermékek egyik kiváló alternatívája, ami nem csak tejhez hasonló összetétellel rendelkezik, de egészséges telített zsírsavat is tartalmaz. Készülhet belőle tofu, ihatunk szójatejet, ellenben a férfiak óvatosan fogyasszák, mert inkább növényi ösztrogént tartalmaz, mely csökkentheti a szexuális fejlődést és a termékenységet.

4. Fekete szemű bab

A fekete szemes paszuly az egyik legtáplálóbb élelmiszerünk. Kiváló gyulladáscsökkentő, javítja az emésztést, csökkenti a magas vérnyomást és megakadályozza a vérszegénységet. Fekete szemű bab egyszerű elkészítése: áztassuk 4 órán át langyos vízben (1 rész bab, 6 rész langyos víz arányban), majd főzzük puhára tiszta vízben 40-60 perc alatt.

5. Lencsefélék

Kiváló a szemnek, élénk színeivel. De rendkívül tápláló is. Évszázadok óta nélkülözhetetlen elemei voltak a vegetáriánus étrendnek. Bőséges rost-, folsav-, B1-vitamin-, vas- és fehérjeforrások. A lencséből készülhetnek meleg és hideg ételek egyaránt. Levesek, főzelékek, kásák, saláták, kenyerek, lepények…

6. Articsóka

Az articsóka a Föld egyik legegészségesebb zöldségének tekinthető. Lágy segítség a gyomornak és májnak. Antioxidáns, amely képes csökkenteni a krónikus betegségek és a rák kockázatát. Erősíti az immunrendszerünket és létfontosságú szerveinket.

7. Spárga

A zöld lándzsás spárga tápláló fehérjeforrás, egyben a K-vitamin, a kálium és az antioxidánsok egyik legjobb forrása.

A spárgában nagy mennyiségben található egy aszparagin nevű aminosav, amely természetes vízhajtó. Éppen ezért ha sok spárgát eszünk, akkor segít eltávolítani szervezetünkből a felesleges sót és vizet, ami hozzájárul a húgyúti fertőzések kialakulásának megakadályozásához. Ha szeretnénk, hogy a spárga antioxidánstartalma megfelelően hasznosuljon a szervezetben, akkor ne főzzük túl, inkább csak pároljuk gőzben néhány percig  vagy akár meg is grillezhetjük.

Köszönjük az összeállítást Ayurveda!