RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
0
február 01, / Közzétéve Életmód, Gyógynövény

Ezért ne használjunk fém szűrőt tea / gyógyital készítésénél!

nő teát készít a konyhában

Teák csomagolásán gyakran olvasható, hogy nem érintkezhetnek fémmel, kerüljük a fém szűrők használatát. A legtöbb gyógytea esetében el kell kerülni a fémmel való érintkezést. Ez vonatkozik a kis kanálra, a termoszra, a kancsóra, a teatojásra is.

A filteres tea jó megoldás lehet ennek kiküszöbölésére, de vannak akik nem szeretik ezt a megoldást – mint például én sem. Ennek több oka van: nem tudom ellenőrizni, hogy a filtert mivel kezelték (pl. penészesedés-gátló anyag), illetve az apró darált teafű is általában B-kategóriás, maradék, ki tudja mi van benne összedarálva. Ezzel szemben a szálas tea zacskóját vagy dobozát kinyitva láthatjuk mi van benne: gyönyörű száraz növénykék. Másrészről amennyiben mi magunk gyűjtjük a gyógyfüvet (pl. csalán, cickafark, bojtorján, vérehulló fecskefű, menta…) akkor kelleni fog egy olyan szűrő, ami nem fémből készült. Érdemes tehát beszerezni egyet.

Érdekes tanulmány amely a filterek egészségre gyakorolt hatásait boncolgatja „milliónyi mikroszkopikus méretű műanyag részecske oldódik a filterekből a teába”.

Káros lehet a teafilter

Miért ne használjunk fémszűrőt?

A fémekből kioldóthatnak úgynevezett fémionok, melyek reakcióba tudnak lépni az italok, vagy ételek hatóanyaigaival. Ezek leginkább alumínium vagy réz szűrők esetében fordulnak elő. Amikor fémszűrővel készítünk bizonyos élelmiszereket, akkor azok antioxidáns flavonoid vagy csereanyagai reakcióba léphetneknek a fémionokkal. Mivel a fém tea szűrők jelentős része ilyen anyagok készül, ezért nem tanácsos ezeket használni. Jobban tesszük ha pamut tasakot (újrahasználható, kimosható, főzhető) vagy élelmiszerbiztos műanyag nylon anyagot használunk szűrésre.

Mely esetben figyeljünk oda különösen?

Forró italok illetve C vitamin tartalmú élelmiszerekkel való érintkezés során, mert a fémionok segítik a C vitamin lebontását, amikor csipkebogyó szörpöt, gyömbéres citromos teát, zöld teát vagy csalán teát készítünk (de ezt a listát sorolhatnám tovább…) jobban tesszük, ha el hagyjuk a fémszűrő használatát.

Mivel kavarjuk?

Használjunk pl. fakanalat, vagy BPA mentes műanyagot.

Mivel szűrjük a gyógyteát?

Szóba jöhet az egyszer használatos filter, az újrahasználható pamut tasak, nylon szűrő vagy porcelán teaszűrő is.

  • Tweet
Kulcsszavak: fém szűrő, gyógytea, tea, teafilter

Érdekes lehet még

Memóriajavító zsálya | Gyulladáscsökkentőnek is kiváló
Zsálya hatásai különféle panaszokra – így használjuk a mindennapokban!
Citromfű – Gyógynövények betegségekre
Fűszernövények
Legkedveltebb konyhai fűszernövények

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP