Vitamin ABC

Mindannyiunknak szükségünk van minden fontos vitaminra és ásványi anyagra, hogy szervezetünk megfelelően működhessen. Szervezetünknek állandóan szüksége van az esszenciális vitaminok megbízható forrásból származó állandó utánpótlására, például az emésztési folyamatokhoz, vagy az immunrendszer megfelelő működéséhez, ami a kórokozókkal és sérülésekkel szemben véd bennünket.
Az egészséges táplálkozás sosem lehet egyoldalú, hiszen szervezetünknek számos vitaminra, nyomelemre, zsírsavra van szüksége.

A vitaminokat 3 fő csoportba oszthatjuk:

Ebben a cikkben az egyéb vitaminok csoportját mutatom be, melyet a következő vitaminok képviselnek: béta-karotin, glükózamin, lutein és koenzim Q10.

Béta-karotin

Mi is a béta-karotin?

A béta-karotin adja a sárgarépa, a sütőtök és a sárgadinnye jellegzetes élénk sárga színét, de megtalálható a tojássárgájában is. A vegyület a karotinoidok nagy családjába sorolható (ennek névadója is), alapja az úgynevezett izoprénváz. A béta-karotin az A-vitamin provitaminja (másnéven elővitaminja). Ez azt jelenti, hogy belőle A-vitamin (retinol) képződik.

Miben található meg?
Főleg a sárga és piros színű zöldségekben, gyümölcsökben.

Mi a szerepe?
Az A-vitamin legfontosabb forrása. 

Glükózamin

Mi is a glükózamin?

A szénhidrátok csoportjába tartozó vegyület, melynek molekulájában a szénhidrátokat általánosan alkotó szén, hidrogén és oxigén mellett nitrogént is találhatunk. A csoportot szokták aminocukroknak is hívni, ahol az -amin előtag a nitrogén jelenlétére utal.

Miben található?

A glükózamin természetes anyag, tengeri állatok (főleg rákok) kitinpáncéljából állítják elő.

Mi a szerepe?

A glükózamin szerepet játszhat a szervezet ízületeiben lévő porc szerkezetének és funkciójának fenntartásában, és valószínűsíthetően gyulladást csökkentő tulajdonsággal rendelkezik.

Lutein

Mi is az a lutein?

A lutein a béta-karotinnal együtt a karotinoidok nevű vegyületcsoportba tartozik. Fő forrásai a spenót és más sötétzöld leveles zöldségek.

Miben található meg?

Főleg a színes zöldségekben, kifejezetten a spenótban, káposztafélékben, de szinte minden zöldségféle tartalmaz belőle többet-kevesebbet.

Mi a szerepe?

A lutein és a zeaxanthin sárga festékanyagok (pigmentek), amelyek elnyelik a kék fényt, azt a fényt, amelyik egyébként a szemben károsodást okozhatna. Az emberi szervezet nem tudja a látáshoz nélkülözhetetlen luteint előállítani, ezért azt táplálkozásunkkal kell magunkhoz vennünk.

Koenzim Q10

Mi is az a koenzim Q10?

A koenzim Q10, melyet sokszor CoQ10, CoQ, Q10 formában rövidítenek. A koenzim Q10 koncentrációja azokban a szervekben a legmagasabb, amiknek a legnagyobb az energiaigénye, így a szív, a máj, a vese sokat tartalmaz belőle. 

Miben található meg?

Az élelmiszerek közül a húsok és a halak koenzim Q10 tartalma a legmagasabb, hiszen több, mint 50 mg/kilogramm található a marha-, a sertés- és a csirkeszívben és a csirkemájban. A zöldségek közül a petrezselyem és a perilla a leggazdagabb Q10 források.

Mi a szerepe?

Alapvető szerepe van a sejtek energianyerő anyagcsere folyamataiban. A koenzim Q10 bizonyítottan szerepet játszik a szervezet energiaszintjének fenntartásában. Emellett csökkenti az oxidatív stresszt, vagyis a szabad gyökök képződését, általános antioxidáns hatásának kifejtésével.