RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptek
  • Egészség & Életmód
  • Rólunk
Palacsinta alaprecept – tippek, trükkök a tökéletes palacsintatészta elkészítéséhez
2
január 07, / Közzétéve Recept

Palacsinta alaprecept – tippek, trükkök a tökéletes palacsintatészta elkészítéséhez

A palacsintát mindenki szereti! Változatosan kínálható, olcsó, kevés hozzávaló szükséges az elkészítéséhez és gyorsan tálalható édesség. Létezik sósabb verziója, fűszeresebb, egészségesebb vagy édesebb is. Lehet túrós, mákos, nutellás, kakaós, baracklekváros-diós, káposztás, vaníliakrémmel töltött palacsinta… csak a képzelet szab határt a palacsinta töltelékek számának.

Lehet palacsintát készíteni vegáknak és gluténérzékenyeknek is, sőt, tojás elhagyásával még a vegán étrendbe is beleilleszthető. Alapelve a jó palacsintának, hogy ahányszor 100g finomliszt, annyi tojás és kétszer annyi folyadékot keverjünk a tésztához.

Palacsinta alaprecept hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 3 dl tej (lehet növényi tej is)
  • 2 dl szóda
  • 1 csipet só
  • fél dl olaj (akár kókuszolaj sprayt is lehet a sütéshez használni)

Amitől mennyei lesz: keverjünk reszelt citromhéjat is a tésztájába!

Hasznos lehet:

Konyhai mértékegységek és mennyiségek: sütés-főzés mérleg nélkül

Egy idő után az ember már nem dekázza, gyakorlat kell hozzá. Ha áll legalább 1 órát a bekevert tészta sokkal finomabb lesz, lazább lesz a palacsintatészta. Viszont sütés előtt keverjük át, mert a liszt leülepszik a keverőtál aljára.

A gluténmenetes palacsinta tésztához egyszerűen gluténmentes lisztet használjunk.

Aki édesszájú, tehet a tésztájába egy kevés cukrot, vaníliás cukrot. De tényleg csak keveset, különben leragad. Ekkor érdemes a tojásfehérjével habbá verni és óvatosan belekeverni a palacsinta tészta masszájába, még lágyabb lesz az elkészült palacsintánk.

Először a száraz hozzávalókat a lisztet és a sót keverőtálba szórjuk. A tojásokat egyenként felütjük, a liszthez adjuk, majd apránként hozzáöntjük a tejet és kézi vagy elektromos habverővel csomómentesre dolgozzuk. Ezt követően több részletben hozzákeverünk 1-2 dl buborékos vizet. Lényeg a fokozatosság! Apránként adagoljuk…

Keverés után a tészta könnyen süthető. Az első palacsinta sütése előtt a forró palacsintasütőbe pici zsiradékot teszünk. A következő palacsintáknál erre már nincs szükség.

Ha túl híg a palacsinta tészta: még 1 tojást és kevés lisztet adjunk hozzá, keverjük simára
Ha szakad a palacsinta a lehetséges okok: nem pihentettük eleget, nem kevertük fel a tésztát (leült az aljára a liszt), nem olajoztuk ki a serpenyőt, túl sok cukrot tettünk a tésztába
Még Lajos Mari is így csinálja! Az ő tippje:

“Érdemes kijelölni palacsintasütésre egy „kézreálló” serpenyőt… amelyben más ételt nem készítünk. Nagymamám azt mondta, hogy nem szabad elmosni, csak papírral alaposan kitörölte… hagyjuk hogy bepatinásodjon. Állítólag, ez a siker egyik titka – ezen ne múljon…”

Lajos Mari

Jó palacsintázást!

Kulcsszavak: édesség, palacsinta, sütés

Ez is érdekes lehet

diós csiga recept
Diós csiga recept régi szakácskönyvből
Csipkebogyó szörp készítése az első fagyok után
Csipkebogyó szörp készítése az első fagyok után
Almakompót készítése
Almakompót készítése

MOST NÉPSZERŰ

  • Egészséges életmód: Tippek a hosszú és kiegyensúlyozott élethez

    Az egészséges életmód kulcsfontosságú a testi é...
  • málnás morzsaszelet

    Málnás Morzsaszeletek – Egyszerű és Isteni Desszert

    Mennyei málnás morzsaszeletek sima és vegán ver...
  • A quinoa tökéletes elkészítése: Recept ötletek és tippek a quinoa főzéséhez

    A quinoa, kínoa, vagy más néven bolíviai rizs, ...

RECEPTEK KERESÉSE

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Főoldal

Receptek

Egészség & Életmód

Rólunk

Webáruház

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Szállítás

ÁSZF, Adatkezelés

ASEA - RENU28

Kuponok, kedvezmények

© 2025 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP