RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
0
január 08, / Közzétéve Recept

Hagyományos Gulyásleves recept (Goulasch)

Hagyományos Gulyásleves recept (Goulasch)

Főzhetik bográcsban és fazékban, lábasban egyaránt. Közmegállapodás, hogy a legjobb gulyásleves kemény marhahúsból készül és csakis bográcsban!

Gulyásleves eredete: az 1750-es évektől főleg az elnémetesítési politika elleni tiltakozás egyik eszköze volt minden, ami magyar: irodalom, zene, tánc, viselet, szokás, étel vagy akár az ital. Felkapták, népszerűsítették, favorizálták! Így történt ez a gulyással is.

A hagyományos gulyásleves marhahússal, a hamisgulyás leves hús nélkül készül, a többi hozzávaló ugyanaz. Ha érdekel a receptje, itt megtekintheted: Hamisgulyás leves recept.

Sertéshúsból is készíthetjük a gulyáslevest, ekkor nem lesz olyan gazdag az ízvilága, viszont hamarabb elkészül.

Hozzávalók

  • Marhalábszár 25 dkg
  • Burgonya 1 kg
  • Hagyma 3 fej
  • Fokhagyma 2 gerezd
  • Sárgarépa 2 db
  • Lecsó 4 evőkanál, vagy 1-1 paprika és paradicsom felkockázva
  • Zsír
  • Pirospaprika
  • Köménymag, só

Hagyományos gulyásleves elkészítése

  1. Egy fakanál zsírban megpirítjuk a hagymát. Megszórjuk pirospaprikával és folyamatosan kevergetve le ne égjen megolvasszuk a zsírban a fűszerpaprikát. Ezután beletesszük a marhahúst, rázúzzuk a fokhagymát, megszórjuk köménymaggal és sóval, valamint hozzáadjuk a lecsót is. Átkavarjuk és hozzáadunk egy pohárka vizet.
  2. Amikor már majdnem puhára pároltuk a húst, és a víz is elpárolgott, hozzáadjuk a megpucolt, felkockázott burgonyát és a felkarikázott sárgarépát valamint annyi vizet, hogy mind ellepje.
  3. Mikor a marhahús már puha és a krumplit is szét lehet nyomni kanállal, mert jól megfőtt, elkészült a gulyáslevesünk. Kóstoljuk meg és ízesítjük még, ha szükséges.

Csipetkét (liszt+tojás) is főzhetünk bele.

  • Tweet
Kulcsszavak: goulasch, Gulyásleves, leves

Érdekes lehet még

Hamis túrógombóc
Hamis túrógombóc szuper recept (aludttejből vagy kefirrel, darával)
Lecsó eltevése télire tartósítószer nélkül & szabályok, amiket érdemes betartani
Lecsó eltevése télire tartósítószer nélkül & szabályok, amiket érdemes betartani
Halászlé készítése – bajaiasan vagy szegediesen
Halászlé készítése – bajaiasan vagy szegediesen

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP