Közmegállapodás, hogy a legjobb gulyásleves kemény marhahúsból készül és csakis bográcsban! Sertéshúsból is készíthetjük a gulyáslevest, ekkor nem lesz olyan gazdag az ízvilága, viszont hamarabb elkészülünk. A hagyományos gulyásleves marhahússal, a hamisgulyás leves hús nélkül készül, a többi hozzávaló ugyanaz.
Gulyásleves eredete: az 1750-es évektől főleg az elnémetesítési politika elleni tiltakozás egyik eszköze volt minden, ami magyar: irodalom, zene, tánc, viselet, szokás, étel vagy akár az ital. Felkapták, népszerűsítették, favorizálták! Így történt ez a gulyással is.
Hozzávalók
- Marhahús 75 dkg (marhalábszárból a legfinomabb)
- Vöröshagyma 20 dkg
- Burgonya 1 kg
- Fokhagyma 1 dkg
- Zsír 6 dkg
- Paprika 15 dkg
- Pirospaprika, köménymag, só 2-2-2 dkg, majoránna 1 g
- Csipetkéhez: Liszt 6 dkg, Tojás 1 db
Elkészítés
- A gulyáshúst megmossuk, kisebb kockákra vágjuk és a zsíron, hagymával, fokhagymával, pirospaprikával, köménymaggal, majoránnával és sóval megszórva egy kevés 1-2 dl vizet öntünk alá, jól összekeverjük, és lefedve párolni kezdjük.
- Időnként megkeverjük, ha elfőtt a víz alóla, akkor pótoljuk. Figyelünk rá le ne égjen. Közben megpucoljuk és felkockázzuk a paradicsomot, a paprikát és a burgonyát és a pörkölthöz adjuk, amikor a hús elkezd puhulni. Ekkor már felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk – de az egészet jól ellepje- és puhára főzzük.
- Meggyúrjuk a tésztát a csipetkének és külön kifőzzük, tálaláskor a tálba merjük a levessel.