A csicseriborsó nemcsak egészséges és finom, de kitűnő fehérje- és kalciumforrás, magas vas- és rosttartalommal.
A csicseriborsó tartalmaz még karotint, E-vitamint, B1- és B6-vitamint valamint folsavat!
Íme egy egyszerű csicseriborsó leves recept, benne friss és roppanós póréhagymával!
Hozzávalók 6 személyre
- Csicseriborsó 400 g (előre beáztatva)
- Burgonya 1 db
- Póréhagyma 4 db
- Alaplé 1 l
- Fokhagyma 2 gerezd
- Parmezán sajt (reszelve)
- Vaj 25 g
- Olívaolaj
- Só, bors
Elkészítés
- Megpucoljuk a póréhagymákat: a külső héjukat és a végeiket kidobjuk, a többit karikákra szeljük. A felaprított póréhagymát és fokhagymát egy evőkanál felforrósított olívaolajon egy nagy fazékban (amiben a levest fogjuk készíteni) megdinszteljük. Mikor a hagymák már megpuhultak egy csipetnyi sóval megszórva, hozzáöntjük a beáztatott csicseriborsót a meghámozott, felkockázott burgonyával együtt, és puhára főzzük az alaplében.
- Körülbelül 20-25 perc alatt megfőnek az alapanyagok. A felét leturmixoljuk, a másik felét darabosra meghagyjuk. Egyszerűen vegyünk ki pár merőkanállal a levesből, a maradékot kézi botmixerrel turmixoljuk krémesre. Ezután egybeönthetjük a kettőt.
Megfőtt a csicseriborsó levesünk, de most jön a lényeg: az ízesítés! Sózzuk ízlés szerint (az alaplé lehet sós!), őröljünk rá frissen borsot, az nagyon jól kiegészíti a csicseriborsó ízét, majd szórjuk meg vastagon parmezánnal!
Pirítós kenyér, pirított csicseriborsó vagy fokhagymás bruschetta is igazán illik mellé!