A csontleves készítése nem ördöngösség, csupán néhány szabályt kell ismerni és betartani a főzés közben, hogy tiszta, aranyló levest kapjuk. Készíthetjük marha- vagy sertéscsontból is: csak legyen friss!

Jó tudni: a húsleves főzésének alapszabályai!

Egy finom leves megfázás ellen? A ?főleg növényi eredetű? vitaminok, fitotápanyagok, illetve antioxidánsok erősítik az immunrendszert, megszüntetik a gyulladásokat, segítenek legyőzni a fertőzéseket. Ezek a jótékony összetevők a csontleves alapanyagaiban is bőségesen megtalálhatóak.

Mindenfajta alaplé tápláló, de a velőscsonttal készült leves még több, az egészségre gyakorolt pozitív hatással bír.

Hozzávalók

  • Csont 80 dkg: marha/ sertés (húsos)csont /velőscsont
  • Sárgarépa 15 dkg
  • Petrezselyemgyökér (fehérrépa) 5 dkg
  • Zeller 5 dkg
  • Karalábé 5 dkg
  • Kelkáposzta 5 dkg
  • Hagyma 2 dkg
  • Gomba 2 dkg
  • Fokhagyma 2 gerezd
  • Paradicsom, paprika 1-1 db
  • Bors (egész) 1 g
  • Só 2 dkg
  • 5 dkg levestészta

Elkészítés

1Megmossuk a csontokat, majd feltesszük főni egy lábasban annyi hideg vízzel, hogy mind ellepje.  Lassan forraljuk, hadd gyöngyözzön, közben a habot mindig leszedjük a tetejéről.

2

Körülbelül 1-1,5 óra elteltével a megpucolt zöldségeket belerakjuk, fűszerezzük ízlés szerint és 2,5-3 órát főzzük lassú, egyenletes forrással.

Csontleves

3

A tűzhelyről levéve a levest, leszűrés előtt negyed órát hagyjuk állni, hogy teljesen leülepedjék.

Ezután finomszálú szűrőn kanállal átszedve, óvatos mozdulatokkal szűrjük le.

4

A levestésztát külön, sós vízben megfőzzük.

A megfőtt zöldséget és gombát vagy külön tálon szervírozzuk, vagy a leszűrt levesbe tesszük.

Csontleves recept

Tetszett a recept?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..