Fokhagymaleves a legjobb gyógyír mindenre!

A fokhagyma antibakteriális és antivirális hatásai:

  • A fokhagyma a benne lévő kéntartalmú (allicin) hatóanyagoknak köszönhetően erőteljes antibiotikum, vírus-, gomba- és baktériumölő.
  • Az allicin más élettani hatásai mellett rákellenes tulajdonsággal is bír. A komplex összetevőknek köszönhetően jelentős az immunrendszer-erősítő hatása is.
  • Antibakteriális és antimikotikus hatása miatt nagyon jó légúti megbetegedések és gombák kezelésére, főleg a Candida albicans estén használatos.
  • A fokhagyma erős antioxidáns, serkenti az immunrendszert.
  • Nagyon jó nyálkaoldó, ezért megfázás vagy más mellkasi fertőzések esetén is nagyon hatékony.
  • Külsőleg is jól alkalmazható szemölcsök, herpeszek vagy gombák kezelésére.

Túl sokan szednek antibiotikumot a legegyszerűbb fertőzésekre is, ami miatt ugyanaz a gyógyszer már nem fejti ki hatását a célzott baktériumok ellen. Sokat nőtt a hagyományos antibiotikumokkal szembeni rezisztencia is, elsősorban ennek túlzott használata miatt. Emiatt sokan kezdenek visszatérni a természetes gyógymódokhoz, illetve az egészséges ételekhez.

A gyógyító fokhagymaleves recept

– 5 fej bio fokhagyma
– 2 kanál olívaolaj
– 2 kanál vaj
– 2 nagy fej vöröshagyma
– egy csésze tejföl (vagy alternatívaként vegán tejszín)
– egy csésze (250 ml) húsleves vagy zöldségleves
– egy csomónyi petrezselyem levél
– egy kiskanál száraz bazsalikom vagy borsikafű (ha van a kertben)

Az összetevőket apróra vágjuk (a kenyéren kívül) és a húslevesben megfőzzük. Miután megfőtt, mixerrel jól összekeverjük, míg krémes állagú nem lesz. Ezután hozzáadjuk a tejfölt, majd a tetején ízlés szerint petrezselyemmel, bazsalikommal és kenyérkockákkal tálaljuk.

Egy másik fokhagymaleves recept szerint a hagymát és fokhagymát vajon kell megdinsztelni. Ha ezt a verziót választjuk és a vajat a leveshez adjuk, ez egy különleges ízt fog kölcsönözni neki, csakúgy, mint az olívaolaj. A tetejére pirított kenyérkocka kerüljön.

Ajánlott a levest este, forrón fogyasztani!