RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
0
december 04, / Közzétéve Desszert, édesség, Recept

Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

rétes recept

Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komplikáltabb változatot.

Rétes készítés réteslapból: gyorsan készen van és el sem lehet lehet rontani!

RÉTES HOZZÁVALÓI:

  • 4 rúd réteshez, 2 csomag = 16 réteslap szükséges
  • töltelék: meggyes, mákos, káposztás, burgonyás, almás, cseresznyés, túrós…
  • porcukor a megszóráshoz
  • 5 – 8 dkg  zsír, vaj, esetleg olaj a lapok kenéséhez
  • sütőpapír
  • kenő ecset

Válasszunk egy olyan textíliát, ami nem sokkal nagyobb a réteslapnál, erre terítjük majd a lapokat. Szétszedjük a réteslapokat, mindegyiket egyesével, egyenletesen és vékonyan meglocsoljuk a zsírral / olvasztott vajjal, elkenjük rajta és ezt négy réteggel megismételjük.

Rétestészta készítése házilag

Rétestészta készítése házilag egyszerűen

Megvannak a réteslapok, így folytatjuk.

Rétes készítés lépései:

  1. a lapok bezsírozása,
  2. a töltelék elhelyezése,
  3. felhengergetés,
  4. sütőlapra helyezés,
  5. kenés,
  6. sütés és tálalás.

Rétes töltelékek

Káposztás rétes

1 tojás, 12 dkg zsír, 1,2 kg káposzta, kevés cukor, kevés törött bors, kevés hagyma, kevés só.

A káposztát kétfelé vágjuk, torzsáját kivágjuk, azután apróra reszeljük, besózva fél órát állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk. Egy evőkanál zsírban egy csapott evőkanál porcukrot megbarnítunk, hozzáadunk kevés finomra vágott hagymát, a káposztát, törött borsot és gyakori keveréssel megpirítjuk. A rétestésztát zsírral meglocsoljuk, ráöntjük a káposztát, összehajtogatjuk, zsírral kikent tepsibe tesszük, zsírral és tojással megkenjük és forró sütőben ropogósra sütjük. Ízlés szerint a hagymát el is hagyhatjuk belőle.

Mákos rétes

30 dkg mák, 10 dkg alma, 30 dkg cukor, 10 dkg zsír, 3 dl tej, fél reszelt citromhéj, 1 tojás fele kenéshez.

A cukrot feltesszük 3 dl tejben főni, ha forr, ráöntjük a darált és reszelt citromhéjjal ízesített mákra. Ha sűrű lenne, egy kis vízzel felhigíthatjuk. A kihúzott réteslapra rászórjuk a tölteléket és a reszelt almát, zsírral meglocsoljuk, felgöngyölítve tepsibe rakjuk, sütés előtt tojással bekenjük, majd szép pirosra sütjük. Vaníliás porcukorral meghintjük.

Almás rétes

Hozzávalók: 1,2 kg alma, 5 dkg morzsa, 10 dkg zsír, 5 dkg dió, 10 dkg cukor, kevés fahéj, 1 tojás fele kenéshez.

A kihúzott rétest szikkadás után kevés finom morzsával meghintjük, olvasztott zsírral meglocsoljuk. Rátesszük a héjától megtisztított, vékonyra szeletelt borízű almát és meghintjük a darált dióval vagy mandulával és fahéjas porcukorral. Összehajtogatva zsírral kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tojással megkenjük és forró sütőben ropogósra sütjük. Frissen, melegen vaníliás porcukorral meghintjük.

  • Tweet
Kulcsszavak: recept, rétes

Érdekes lehet még

Legjobb balatoni lángostészta lopott receptje
Legjobb balatoni lángostészta lopott receptje
Hagyományos palócleves elkészítése
Palócleves őzhúsból (vagy egyéb húsból – tökéletes alaprecept)
Káposztás rétes ahogyan nagyanyáink csinálták

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • Ízletes finomfőzelék recept

    Finomfőzelék hagyományosan nagyi konyhájából

    A finomfőzelék praktikus, egészséges, laktató é...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP