Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komplikáltabb változatot.
Rétes készítés réteslapból: gyorsan készen van és el sem lehet lehet rontani!
RÉTES HOZZÁVALÓI:
- 4 rúd réteshez, 2 csomag = 16 réteslap szükséges
- töltelék: meggyes, mákos, káposztás, burgonyás, almás, cseresznyés, túrós…
- porcukor a megszóráshoz
- 5 – 8 dkg zsír, vaj, esetleg olaj a lapok kenéséhez
- sütőpapír
- kenő ecset
Válasszunk egy olyan textíliát, ami nem sokkal nagyobb a réteslapnál, erre terítjük majd a lapokat. Szétszedjük a réteslapokat, mindegyiket egyesével, egyenletesen és vékonyan meglocsoljuk a zsírral / olvasztott vajjal, elkenjük rajta és ezt négy réteggel megismételjük.
Rétestészta készítése házilag
Megvannak a réteslapok, így folytatjuk.
Rétes készítés lépései:
- a lapok bezsírozása,
- a töltelék elhelyezése,
- felhengergetés,
- sütőlapra helyezés,
- kenés,
- sütés és tálalás.
Rétes töltelékek
Káposztás rétes
1 tojás, 12 dkg zsír, 1,2 kg káposzta, kevés cukor, kevés törött bors, kevés hagyma, kevés só.
A káposztát kétfelé vágjuk, torzsáját kivágjuk, azután apróra reszeljük, besózva fél órát állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk. Egy evőkanál zsírban egy csapott evőkanál porcukrot megbarnítunk, hozzáadunk kevés finomra vágott hagymát, a káposztát, törött borsot és gyakori keveréssel megpirítjuk. A rétestésztát zsírral meglocsoljuk, ráöntjük a káposztát, összehajtogatjuk, zsírral kikent tepsibe tesszük, zsírral és tojással megkenjük és forró sütőben ropogósra sütjük. Ízlés szerint a hagymát el is hagyhatjuk belőle.
Mákos rétes
30 dkg mák, 10 dkg alma, 30 dkg cukor, 10 dkg zsír, 3 dl tej, fél reszelt citromhéj, 1 tojás fele kenéshez.
A cukrot feltesszük 3 dl tejben főni, ha forr, ráöntjük a darált és reszelt citromhéjjal ízesített mákra. Ha sűrű lenne, egy kis vízzel felhigíthatjuk. A kihúzott réteslapra rászórjuk a tölteléket és a reszelt almát, zsírral meglocsoljuk, felgöngyölítve tepsibe rakjuk, sütés előtt tojással bekenjük, majd szép pirosra sütjük. Vaníliás porcukorral meghintjük.
Almás rétes
Hozzávalók: 1,2 kg alma, 5 dkg morzsa, 10 dkg zsír, 5 dkg dió, 10 dkg cukor, kevés fahéj, 1 tojás fele kenéshez.
A kihúzott rétest szikkadás után kevés finom morzsával meghintjük, olvasztott zsírral meglocsoljuk. Rátesszük a héjától megtisztított, vékonyra szeletelt borízű almát és meghintjük a darált dióval vagy mandulával és fahéjas porcukorral. Összehajtogatva zsírral kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tojással megkenjük és forró sütőben ropogósra sütjük. Frissen, melegen vaníliás porcukorral meghintjük.