Ropogós héjú kenyér házilag kenyér alaprecept

Rusztikus, laza bélezetű, ropogóshéjú kenyér sütésének receptje egyszerűen, lépésről-lépésre! Nem ördöngösség házilag kenyeret sütni, én gyakran dagasztok otthon tésztát, bár meg kell hagyni, megvannak a kenyérsütésnek a maga fortélyai. Kezdetben minden egyes sütésnél változtattam valamin, mert nem éreztem tökéletesnek a végeredményt, de kiforrta magát a recept és talán ami ennél is fontosabb, a technika. 

Lehet kovásszal vagy élesztővel készíteni, illetve a kettővel együtt is.

Kovász készítése élesztővel (gyors változat): 7-8 dkg lisztet 1 dkg élesztővel és annyi langyos vízzel, amennyit felvesz összegyúrjuk, és 6-8 órát hagyjuk érni a bedagasztás előtt.

Nézzük hát a gyors és egyszerű házi kenyér alapreceptemet, élesztővel készítve:

Előkészületi idő: kb. 3 óra
Sütés: kb. 25 perc
Kész: kb. 3,5 óra alatt
 
kenyér készítése otthon házilag ropogós

Hozzávalók 1 kg kenyérhez

  • Élesztő 30 g
  • Cukor 30 g
  • Só 30 g
  • Liszt 1 kg (lehet bármilyen, kenyérlisztek: BL 80; BL 112; BL 160)
  • 5-7 dl langyos csapvíz (a liszt fajtájától függ mennyit vesz fel)

Elkészítés

12,5-3 dl langyos, cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt. Amennyiben fel szeretnénk futtatni az élesztőt, sohase forró vízbe morzsoljuk! A folyadék optimális hőmérséklete 36-37°C, a melegebb folyadék elpusztítja az élesztőgombákat, a hidegebb lelassítja a kelesztést. 

2Egy nagyobb tálban vagy egy jó nagy asztalon elkezdem összeállítani a tésztát: 1 kg liszthez 30 g sót mérek, kicsit összekeverem (az élesztőt nem tanácsos közvetlenül a sóval érintkeztetni, mert szétfolyatja, ezért a sót mindig előzetesen keverjük a liszthez).

3Mikor felfutott az élesztőnk, hozzákeverjük a sóval összekevert liszthez, majd mehet hozzá a maradék ~3 dl langyos víz is. Megkezdjük a dagasztást: gyúrjuk több percen keresztül, míg összeáll a tészta. Végezhetjük géppel vagy kézzel. Ha úgy érezzük, hogy kell még bele egy kis liszt vagy víz, pótoljuk.

4Következő lépésben cipót formálunk a tésztából és kicsit belisztezzük, mielőtt hagyjuk megkelni egy meleg, huzatmentes helyen. Én be szoktam vágni a tetejét néhány helyen keresztben, így jobban látom mekkorára dagadt: ha a vágások jó szélesek, szépen megkelt a tésztánk, dagaszthatjuk újra!

5A második dagasztásnál már nem kell sokat dolgoznunk vele, a cél az, hogy a levegőt kigyúrjuk belőle. Ilyenkor ismét cipót formálok belőle és bevágom a tetejét, de már a végleges helyére teszem, a formába, amiben ki szeretném majd sütni. Azért teszem így, hogy ne tegyem tönkre a tészta laza, levegős szerkezetét megkelés után az átpakolással. Meleg helyen ismét megvárom, míg a duplájára dagad.

6A sütőt előmelegítem kb. 220 fokra, betolom a kenyeremet, majd a csapból engedek egy fél deci vizet és a sütő aljára fröccsintem. Ez egy spontán megoldás, jobb esetben a sütő aljába betehetünk egy forró vízzel félig telt konzervdobozt. A felszabaduló gőz segít majd a kenyér héja ropogós állagának kialakulásában. Sütöm 20-25 percig, majd rákukkantok (loccsintok még fél deci vizet mellé, ha ezt a megoldást választottuk konzervdoboz híján) és pár per múlva el is készül az átsült, ropogós szélű friss házikenyerem. Kivesszük és rácson pihentetjük legalább fél órát, mielőtt felvágjuk.