rétes

A rétestészta készítése nem bonyolult és sokkal finomabb, mint a bolti!

Hozzávalók

  • Liszt 30 dkg
  • Zsír 2 dkg
  • Tojás 1 db
  • Víz (langyos) 2 dl
  • Só (kevés)
  • Olaj

Elkészítés

1

Egy nagyobb felületen, például gyúródeszkán a hozzávalókat összedolgozzuk, ebben a sorrendben: 1.liszt, annak közepébe 2.zsír, 3.tojás, 4. só, 5. langyos víz. A tésztát cipó alakúra formáljuk, és meleg helyen letakarva 20-30 percet pihentetjük.

2

Egy nagy asztalt abrosszal lefedünk (lisztes és olajos lesz!), beszórjuk liszttel. Belisztezzük a kezünket, hogy ne ragadjon. A pihent tésztát az asztal közepére tesszük, tetejét megkenjük olajjal és nyújtófát használva (ujjainkkal alányúlva segíthetünk neki) kihúzzuk minél vékonyabbra. A nyújtás akkor kész, mikor a tészta már hártyavékony és átlátszó.

3

A széleken lévő vastag részt leszaggatjuk (pihentetés után újra kinyújthatjuk ezeket a részeket, ha nem szeretnénk kidobni).

Olajjal megkenjük egyenletesen. Ezután megtöltjük az előre elkészített töltelékkel és az abrosz segítségével feltekerjük: a lecsüngő részeket az abrosz segítségével felhajtjuk, a felhajtott részeket is olajozzuk, és az abrosz széleit felemelve az egészet lazán felgöngyöljük.

4

Olajozott tepsiben, tetejét is olajjal megkenve, a forró sütőben ropogósra sütjük (a rétest nyugodtan kanyarítsuk be, ha hosszabb lett).

 

Néhány töltelék ajánló

Túrósrétes töltelék: 20dkg túró, egy kanál tejföl, egy tojás sárgája, két kanál cukor, egy kanál dara, reszelt citromhéj vagy vaníliás cukor, esetleg 5dkg mazsola.

A hozzávalókat elkeverjük, végül a citromot. – A rétestésztát darával hintjük meg a töltelék alatt.

Almatöltelék: 1 kg rétesalma, 10dkg porcukor, fahéj kk.

Az almát megmossuk, majd legyaluljuk a húsát (héját rajta hagyjuk). Megszórjuk fahéjas cukorral.  A kihúzott rétest megszórjuk morzsával, utána mehet rá az almatöltelék. Ne legyen túl sok a töltelék, mert kiszakad a réteslap.

rétestészta elkészítése