RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptek
  • Egészség & Életmód
  • Rólunk
Halászlé készítése – bajaiasan vagy szegediesen
0
január 09, / Közzétéve Karácsony, Recept

Halászlé készítése – bajaiasan vagy szegediesen

Szegedi vagy bajai halászlevet szeretnénk készíteni? Mindkét receptet bemutatom, te döntsd el melyiket főzöd meg. A hozzávalók szinte azonosak!

A különbség a két recept között

A bajai halászlé elkészítése gyorsabb, egyszerűbb. A halat nem passzírozzák, csak simán főzik hagymával és a végén gyufatésztával tálalják. Szigorúan ponytból készítik.

A Tisza-parti városban először hal -alaplevet készítenek, hagymából, paprikából, halaprólékból, majd ha elkészült, ezt az egészet átpasszírozzák, és ebben a lében főzik meg az előre felvágott halszeleteket. Tésztahasználat nincs! Az elfogyasztásához kennyérrel tunkolás viszont megengedett 😊. Az így kapott halászlé sűrűbb, szaftosabb, mint bajai.

Halászlé hozzávalók:

  • 2 db ponty egy nagy fazék elkészítéséhez
  • 3 l víz
  • 4 fej hagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db hegyes erős paprika
  • 1 db szárított magyar csípős paprika
  • füstölt só
  • 4 -5 ek pirospaprika
  • 1 ek füstölt paprika
  • só, bors

Szegedi halászlé

Bontás: 2 pontyból kb. 3 kg hal marad a passzírozáshoz és kb. 6 db patkó betétnek.

A szétbontott pontyot felöntjük 3 liter vízzel, beletesszük a finomra vágott hagymát, a paprikát, a csípős paprikát, hozzáadjuk a sót, borsozzuk. Felforraljuk, és 20-30 percig nagy lángon főzzük. Amikor kiengedte a zsírját, megszórjuk a leve tetejét 4-5 evőkanál pirospaprikával és a füstölt paprikával.

Közben a halpatkókat sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fél evőkanál pirospaprikával, és hagyjuk állni.

Egy passzírozó segítségével átpasszírozzuk a felfőtt fazék tartalmát. Visszatesszük a tűzre. A halpatkókat enyhe, gyöngyöző forralás mellett kb. 10 perc alatt készre főzzük a halászlevünkben. Kóstóljuk meg, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 

Ízlés szerint kenyérrel és/vagy csípős paprikával tálaljuk.

Bajai halászlé

Az alapléhez a zöldségeket felkockázzuk, és a többi hozzávalóval együtt felforraljuk egy lábasban – a kétféle pirospaprika kivételével. Ha felforrt, megszórjuk a paprikával, megkeverjük és további 1 órát forraljuk. Ezután átszűrjük, belerakjuk rakjuk a pontypatkókat, és ha felforrt, 10-15 perc alatt megfőzzük.

A bajai halászlevet a patkókkal és egy kis tésztával tálaljuk.

Kulcsszavak: Halászlé, karácsony

Ez is érdekes lehet

Csicseriborsó tésztával: egyszerű olasz egytálétel
Csicseriborsó tésztával: egyszerű olasz egytálétel
Avokádókrém (Guacamole) elkészítése
Avokádókrém (Guacamole) elkészítése
Klasszikus karácsonyi fogások, receptek
Klasszikus karácsonyi fogások, receptek

MOST NÉPSZERŰ

  • Hagymás-sajtos pite gombával air fryerben

    Hagymás-sajtos pite gombával air fryerben – Könnyű vegetáriánus recept

    Fenséges, húsmentes vacsora air fryerben? Ez a ...
  • csirkecomb air fryerben

    Csípős csirkecomb air fryerben

    Csípős csirkecomb air fryerben – Pikáns, ropogó...
  • Ropogós sajtos hot dog air fryerben – Gyors és laktató ötlet 15 perc alatt!

    Készíts ropogós, sajtos hot dogot air fryerben ...

RECEPTEK KERESÉSE

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Főoldal

Receptek

Egészség & Életmód

Rólunk

Webáruház

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Szállítás

ÁSZF, Adatkezelés

ASEA - RENU28

Kuponok, kedvezmények

© 2025 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP