Szegedi vagy bajai halászlevet szeretnénk készíteni? Mindkét receptet bemutatom, te döntsd el melyiket főzöd meg. A hozzávalók szinte azonosak!
A különbség a két recept között
A bajai halászlé elkészítése gyorsabb, egyszerűbb. A halat nem passzírozzák, csak simán főzik hagymával és a végén gyufatésztával tálalják. Szigorúan ponytból készítik.
A Tisza-parti városban először hal -alaplevet készítenek, hagymából, paprikából, halaprólékból, majd ha elkészült, ezt az egészet átpasszírozzák, és ebben a lében főzik meg az előre felvágott halszeleteket. Tésztahasználat nincs! Az elfogyasztásához kennyérrel tunkolás viszont megengedett 😊. Az így kapott halászlé sűrűbb, szaftosabb, mint bajai.
Halászlé hozzávalók:
- 2 db ponty egy nagy fazék elkészítéséhez
- 3 l víz
- 4 fej hagyma
- 1 db paprika
- 1 db hegyes erős paprika
- 1 db szárított magyar csípős paprika
- füstölt só
- 4 -5 ek pirospaprika
- 1 ek füstölt paprika
- só, bors
Szegedi halászlé
Bontás: 2 pontyból kb. 3 kg hal marad a passzírozáshoz és kb. 6 db patkó betétnek.
A szétbontott pontyot felöntjük 3 liter vízzel, beletesszük a finomra vágott hagymát, a paprikát, a csípős paprikát, hozzáadjuk a sót, borsozzuk. Felforraljuk, és 20-30 percig nagy lángon főzzük. Amikor kiengedte a zsírját, megszórjuk a leve tetejét 4-5 evőkanál pirospaprikával és a füstölt paprikával.
Közben a halpatkókat sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fél evőkanál pirospaprikával, és hagyjuk állni.
Egy passzírozó segítségével átpasszírozzuk a felfőtt fazék tartalmát. Visszatesszük a tűzre. A halpatkókat enyhe, gyöngyöző forralás mellett kb. 10 perc alatt készre főzzük a halászlevünkben. Kóstóljuk meg, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Ízlés szerint kenyérrel és/vagy csípős paprikával tálaljuk.
Bajai halászlé
Az alapléhez a zöldségeket felkockázzuk, és a többi hozzávalóval együtt felforraljuk egy lábasban – a kétféle pirospaprika kivételével. Ha felforrt, megszórjuk a paprikával, megkeverjük és további 1 órát forraljuk. Ezután átszűrjük, belerakjuk rakjuk a pontypatkókat, és ha felforrt, 10-15 perc alatt megfőzzük.
A bajai halászlevet a patkókkal és egy kis tésztával tálaljuk.