RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
1
január 08, / Közzétéve Recept

Hagyományos palócleves elkészítése

Hagyományos palócleves elkészítése

Az igazi palócleves bárány (ürü) húsból készül, de sertésből vagy marhából is főzik, mert manapság nehéz finom bárányhúshoz jutni.

Tárkonnyal, kaporral vagy anélkül? Minden megengedett, ízlés dolga ugyebár.

Érdekesség: a palóc leves története

A palóc levest Gundel János készítette el először a kedvenc írójának, Mikszáth Kálmánnak, a “jó palócnak”, aki azt kérte az híres étteremvezetőtől, hogy olyan étekkel lepje meg egyszer, amit még soha nem evett. Megkapta: zöldbabos ürüleves tejfölösen, friss kaporral megszórva.

Hozzávalók

  • Bárányhús 80 dkg
  • Füstölt szalonna 6 dkg
  • Vöröshagyma 2 fej
  • Bab (gyenge zöldbab vagy vajbab) 600 dkg
  • Burgonya 40 dkg
  • Fokhagyma 2 gerezd
  • Tejföl 2 dl
  • Liszt 2 dkg
  • Pirospaprika 2 g
  • Petrezselyem
  • Zsír
  • Köménymag, őrölt bors, babérlevél, só, majoránna, kapor

Elkészítés

  1. A szalonnát felkockázzuk, egy lábasban megpirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, megfonnyasztjuk, megszórjuk pirospaprikával. Beletesszük a lábasba a jól megmosott (ha szagosabb bárányt kaptunk, lobogó vízben egy pillanat alatt leforrázzuk, így megszabadulunk a szagától), egyforma kockákra feldarabolt húst. Megpirítjuk minden oldalát fehéredésig, közben sózzuk-borsozzuk.
  2. Felöntjük 1 dl vízzel, beletesszük a babérlevelet, majoránnát, rázúzzuk a fokhagymát és a köménymagot, és időnként megkeverve fedő alatt elkezdjük párolni. Mikor elpárolgott a víz, újra teszünk alá, de mindig csak 1-2 decilitert, fedő alatt, vigyázva le ne égjen. Addig pároljuk, míg a hús meg nem puhul. Közben egy rózsaszín rántást készítünk (olaj+pirospaprika+liszt).
  3. Mikor már majdnem megpuhult a hús, egy másik edényben megfőzzük a megpucolt, egyenletes darabokra vágott zöldbabot és burgonyát sós vízben külön-külön (más a főzési idejük, de ugyanabban a vízben főzzük meg). Mikor megpuhul mindegyik, az egészet egybeöntjük. Ha a zöldséglé kevés, teszünk még hozzá annyi vizet, amennyi levest szeretnénk. Készíthetjük 1 lábasban is, de akkor főzzük a húst, nem pedig pároljuk. Attól függően, hogy friss vagy konzerv zöldbabot használunk, más-más a főzési idő. Ha a főzési időket szem előtt tudjuk tartani – hogy a hús is porhanyós legyen és a burgonya meg a bab se főjön szét – készítsük egy edényben, máskülönben célszerű kettőben.
  4. Berántjuk a rózsaszín rántásunkkal, hogy besűrűsítsük kissé, tartalmasabbá tegyük a levest, aztán alaposan felforraljuk. Kóstoljuk, pár csepp ecettel pikánssá tehetjük.

Tálaláshoz:

  • Ecet vagy citromlé, hogy savanykás legyen
  • Tejföl
  • Tweet
Kulcsszavak: Gundel, leves, Mikszáth Kálmán, palócleves, recept, ürü

Érdekes lehet még

Csicseriborsó leves “olaszosan”: könnyű és finom előétel
Csicseriborsó leves “olaszosan”: könnyű és finom előétel!
Ratatouille: a legjobb recept – a francia lecsó
Ratatouille: a legjobb recept – a francia lecsó
Friss gyümölcsös sütemény
Friss gyümölcsös sütemény: Egy recept, számtalan lehetőség!

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP