RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptek
  • Egészség & Életmód
  • Rólunk
Máktej
1
február 12, / Közzétéve Növényi tej

Hogyan készítsünk máktejet?

Recept: Máktej készítése

Növényi ital készítő gép és automata nélkül is lehet finom magtejet készíteni dióból, zabból, mandulából, rizsből, kókuszreszelékből… és mákból is! A máktej egészséges és finom alternatívája a bolti tejnek, elkészítése is nagyon egyszerű.

Érdemes tartani ezekből a hozzávalóból a kamrában, így bármikor készíthetünk friss növényi tejet.

Miért fogyasszunk mákot?

A mák aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag, lassítja az öregedési folyamatokat.

Máktej hozzávalók

Hozzávalók:

  • mák (darált)
  • víz
  • opcionális (1 csipet só / 1 kanál méz)

Amire még szükséged lehet:

  • turmixgép és magtejszűrő

Az én 1000W turmixgépem eldarálja a mákot is (pedig smoohie készítésre szoktam használni), ha nincs otthon mákdarálód és csak egész mákot tudtál vásárolni, kipróbálhatod ezt a tippet.

Máktej készítése – 1. áztatás

Legjobb, ha előző este felöntjük vízzel, beáztatjuk a darált mákot. 1 csésze mákhoz minimum 2 csésze vizet tegyünk. De legalább 2-3 órát áztassuk a folyamatot gyorsíthatjuk, ha tűzhelyen kicsit alámelegítünk. Meleg vízben jobban oldódnak az aromák.

Miért áztassuk be a magokat elkészítésük előtt?

Az olajos magvak, maglisztek és a hüvelyesek fitátokat, enzimgátlót tartalmaznak, amik megkötik a létfontosságú ásványi anyagokat. A megoldás nem ezeknek az alapanyagoknak az elhagyása, hanem az áztatás és a fermentálás, ami révén az fitátok lebomlanak. A fitinsavakról olvashatsz bővebben Szendi Gábor oldalán.

Máktej készítése – 2. mixelés

Másnap reggel beleöntjük a turmixgépbe az áztatott mákot a vizében. Ami az edény falán marad, azt még egy kis vízzel öblítsük és öntsük a többihez. úgy számoljunk, hogy 1 csésze mákhoz 3 csésze víz kerüljön. Aki nem szeretne intenzív mákízt, az készítse vékonyabbra, több víz hozzáadásával.

Legalább 2 percig turmixoljuk. Szép fehér színű lesz, készül máááár a máktej, már csak 1 teendő van hátra…

Máktej készítése – 3. szűrés

Fogjunk egy szűrőt és öntsük bele a turmix tartalmát, .. fejjük le a máktejet. Alaposan nyomkodjuk ki a mákból a nedvességet, a mákpépet.

A fennmaradó mákpépet tehetjük zabkásához (kis citromhéjat reszelve rá + méz … isteni) szórhatjuk pékárura, mákos gubához… stb.

A máktejet kóstoljuk meg, ha szeretnénk akkor ízesítsük (vanília, fahéj, méz), majd öntsük üvegbe és hűtőszekrényben tároljuk. Nem tartható el sokáig, ezért egyszerre ne készítsünk nagy adagot, 2-3 nap alatt fogyasszuk el az elkészített máktejet. Tehetjük krémleveshez, gyümölcsleveshez de kávé, forró csoki stb. italokhoz is kiváló.

Nézd meg további növénytej / magtej receptjeimet

Zabtej készítése otthon, házilag, egyszerűen
zabtej
Kulcsszavak: máktej, növényi tej

Ez is érdekes lehet

Zabtej készítése otthon, házilag, egyszerűen
Zabtej készítése otthon, házilag, egyszerűen
Kókusztej készítése otthon
Hogyan készítsük kókusztejet
Mandulatej
Mandulatej készítése

MOST NÉPSZERŰ

  • Egészséges életmód: Tippek a hosszú és kiegyensúlyozott élethez

    Az egészséges életmód kulcsfontosságú a testi é...
  • málnás morzsaszelet

    Málnás Morzsaszeletek – Egyszerű és Isteni Desszert

    Mennyei málnás morzsaszeletek sima és vegán ver...
  • A quinoa tökéletes elkészítése: Recept ötletek és tippek a quinoa főzéséhez

    A quinoa, kínoa, vagy más néven bolíviai rizs, ...

RECEPTEK KERESÉSE

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Főoldal

Receptek

Egészség & Életmód

Rólunk

Webáruház

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Szállítás

ÁSZF, Adatkezelés

ASEA - RENU28

Kuponok, kedvezmények

© 2025 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP