Hogyan kell tökéletes tésztát főzni? Egyszerű!
Íme a lépések:
- Felrakjuk a vizet forrni egy nagy, magas edénybe (a jó tésztát bőséges vízben főzzük) erős lángon. Rárakjuk a fedelet, így hamarabb felforr a víz.
- Ha már zubog a víz, teszünk hozzá sót. Ez egyrészt ízlés dolga – ki mennyire szereti sósan -, másrészt só és só erőssége között is jelentős különbségek vannak. Példa: 400 g tésztát 5 liter vízben 2 evőkanál Himalája sóval készítve szerintem pont megfelelő.
- Mehet a zubogó sós vízbe a tésztánk. Olajat nem kell rakni hozzá. A fedőt levéve főzöm, továbbra is nagy lángon.
- A tészta al dente a csomagoláson feltüntetett ideig főzve. Ha forró szószhoz keverjük, akkor érdemes 1-2 perccel hamarabb átmerni tésztaszűrővel, mert ott még tovább fő.
Jó tudni:
- Adagonként 100 g tésztával szoktam számolni, egyszerű: például 4 főre 400 g.
- A tésztát nem kell megmosni főzés előtt, nem tesz neki jót.
- A forró tészta, még leszűrve is tovább puhul. Ezért ha al dente szeretnénk elkészíteni, de nem kívánjuk egyből tálalni, akkor mossuk át hideg vízzel, hogy lehűljön. Azonban kétség kívül más íze lesz ilyenkor.
- A tészta friss főzőleve még mindig jobb – például szószokhoz adagolva -, mint a tiszta csapvíz az ételbe. Ennek oka a só és a keményítő jelenléte, mely gazdagítja a fogást.
- A sót pótolhatjuk az ételünkre, de ha elsózzuk, akkor azt már nem fordíthatjuk vissza: inkább óvatosabbak legyünk ízesítéskor!