RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptek
  • Egészség & Életmód
  • Rólunk
Így kell tökéletes tésztát főzni – tésztafőzés alaprecept
4
január 07, / Közzétéve Recept

Így kell tökéletes tésztát főzni – tésztafőzés alaprecept

Hogyan kell tökéletes tésztát főzni? Egyszerű!

Íme a lépések:

  1. Felrakjuk a vizet forrni egy nagy, magas edénybe (a jó tésztát bőséges vízben főzzük) erős lángon. Rárakjuk a fedelet, így hamarabb felforr a víz.
  2. Ha már zubog a víz, teszünk hozzá sót. Ez egyrészt ízlés dolga – ki mennyire szereti sósan -, másrészt só és só erőssége között is jelentős különbségek vannak. Példa: 400 g tésztát 5 liter vízben 2 evőkanál Himalája sóval készítve szerintem pont megfelelő.
  3. Mehet a zubogó sós vízbe a tésztánk. Olajat nem kell rakni hozzá. A fedőt levéve főzöm, továbbra is nagy lángon.
  4. A tészta al dente a csomagoláson feltüntetett ideig főzve. Ha forró szószhoz keverjük, akkor érdemes 1-2 perccel hamarabb átmerni tésztaszűrővel, mert ott még tovább fő.

Jó tudni:

  • Adagonként 100 g tésztával szoktam számolni, egyszerű: például 4 főre 400 g.
  • A tésztát nem kell megmosni főzés előtt, nem tesz neki jót.
  • A forró tészta, még leszűrve is tovább puhul. Ezért ha al dente szeretnénk elkészíteni, de nem kívánjuk egyből tálalni, akkor mossuk át hideg vízzel, hogy lehűljön. Azonban kétség kívül más íze lesz ilyenkor.
  • A tészta friss főzőleve még mindig jobb – például szószokhoz adagolva -, mint a tiszta csapvíz az ételbe. Ennek oka a só és a keményítő jelenléte, mely gazdagítja a fogást.
  • A sót pótolhatjuk az ételünkre, de ha elsózzuk, akkor azt már nem fordíthatjuk vissza: inkább óvatosabbak legyünk ízesítéskor!
Kulcsszavak: al dente, főzés, köret, legnépszerűbb, tésztaétel

Ez is érdekes lehet

Bottarga: mi az és hogyan használjuk fel a konyhában?
Bottarga: mi az és hogyan használjuk fel a konyhában?
Tejszínes csirkés-gombás tészta tepsiben sütve
Tejszínes csirkés-gombás tészta tepsiben sütve
Kovászos uborka alapreceptje: így lesz roppanós és ízletes a koviubi!
Kovászos uborka alapreceptje: így lesz roppanós és ízletes a koviubi!

MOST NÉPSZERŰ

  • Hagymás-sajtos pite gombával air fryerben

    Hagymás-sajtos pite gombával air fryerben – Könnyű vegetáriánus recept

    Fenséges, húsmentes vacsora air fryerben? Ez a ...
  • csirkecomb air fryerben

    Csípős csirkecomb air fryerben

    Csípős csirkecomb air fryerben – Pikáns, ropogó...
  • Ropogós sajtos hot dog air fryerben – Gyors és laktató ötlet 15 perc alatt!

    Készíts ropogós, sajtos hot dogot air fryerben ...

RECEPTEK KERESÉSE

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Főoldal

Receptek

Egészség & Életmód

Rólunk

Webáruház

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Szállítás

ÁSZF, Adatkezelés

ASEA - RENU28

Kuponok, kedvezmények

© 2025 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP