A krumplipüré elkészítése nem egy bonyolult dolog, de mégis könnyen félresikerülhet, ha nem a megfelelő technikával próbálkozunk.
Ahhoz, hogy lágy, krémes krumplipürét kapjunk, a következőképpen álljunk neki:
- Előkészületi idő: 10 perc
- Főzés: 40 perc
- Kész: 50 perc alatt
Hozzávalók
- 1 kg krumpli
- 5 dkg vaj (és nem margarin)
- kb. 2 dl felmelegített zsíros tej
- fél kávés kanál őrölt fehér bors
- só
- szerecsendió reszelve (elhagyható)
Elkészítés
- A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, annyi sós vízben, amennyi ellepi, nagyon puhára főzzük (20-25 perc): ezt úgy tesztelhetjük, ha beleszúrunk egy kést, akkor szétválik.
- Jól csepegtessük le, majd krumplinyomón átnyomjuk, rákockázzuk a puha vajat, megsózzuk, hozzáadjuk a borsot és belereszeljük a szerecsendiót. A meleg tejet apránként hozzáadjuk, míg a kellő állagot el nem éri (de ne legyen tocsogós).
- Habverővel vagy gépi mixerrel keverjük krémesre, lágyra. Fontos, hogy a tej meleg legyen, mert a forró krumpli a hideg tejtől hirtelen megdermed, és nem lesz igazán krémes. Megkóstoljuk, és ha kell, sózzuk még.
Bármilyen húsételhez kitűnő köret!