RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
0
január 09, / Közzétéve Hónapok szerint

Január hónap friss élelmiszerei: ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszuk!

Január hónap friss élelmiszerei: ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszuk!

A január hónap zöldségei-gyümölcsei azért kiemelkedően fontosak, mert feltöltik a szervezetet a kellő vitaminokkal, hogy a test több energiával szálljon szembe a téli hideg időben támadó szezonális megbetegedésekkel szemben.

Nézzük hát, milyen zöldségeket és gyümölcsöket érdemes fogyasztani januárban:

Januárban elsősorban a citrusfélék fogyasztása fontos: narancs, citrom, klementin, grapefruit nem hiányozhat a bevásárlószatyorból. Ezek a gyümölcsök rengeteg C-vitamint tartalmaznak, de egyéb antioxidánsokban (flavonoidok) is gazdagok, melyeknek köszönhetően gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatással rendelkeznek és erősítik a hajszálereket. Kiváló élelmiszerek tehát a januári hidegben. Mivel ezek a gyümölcsök távolról érkeznek hozzánk, fontos, hogy alaposan tisztítsuk, mossuk meg a kezelt héjukat a felhasználás előtt.

Egy kis üdítő felfrissülés a téli napokra: Fahéjas citrom&gyömbér tea

Januárban a kivi sem hiányozhat a kosárból: igazi C-vitamin koncentrátum ez a gyümölcs! A kivi remek antioxidáns és immunerősítő. Segítségével megelőzhetők a szezonális betegségek nátha, megfázás, influenza- kialakulása, valamint egyéb, fertőző betegségek (ínygyulladás, húgyúti megbetegedések) gyógyulását is felgyorsíthatja.

Az alma még mindig fontos gyümölcs januárban, vitamin- és ásványi anyag tartalma mellett nagyon jó hatással van az emésztésre is.

Talán nem mindenki tudja, hogy a következő zöldségek mind a káposztafélék családjába tartoznak: kelkáposzta, karalábé, retek, karfiol, brokkoli, bimbós kel, kínai kel, bordás kel, leveles kel, repce, torma, kerti zsázsa, és az étkezési répák többsége. A káposzta az összes “rokonával” együtt nagyon gazdag vitaminokban, különösen C-vitaminban, de K- és B1-, valamint E-vitaminban is. A zöld levelekben sok béta-karotin van, amely antioxidáns, a légúti daganatos megbetegedések ellen védő hatása van valamint segíti a látást is. Gazdag élelmi rostokban, az ásványi anyagok közül pedig a kalcium és a vas mennyisége jelentős.

A káposztafélékben igen sok a B6 – és a C-vitamin, valamint a különböző ásványi anyagok, klór, jód, kén és kálium. A kelkáposzta ezenkívül még sok A-vitamint és kalciumot is tartalmaz. A káposztafélék vértisztító, tüdőrák megelőző hatásúak. A régi görögök azt tartották a káposztáról, hogy megfiatalítja az embert. Hatékony a nyombélfekély ellen, ugyanis fekélygyógyító U-vitamin van benne. A káposztalé kéntartalmát a bélbaktériumok elgázosítják, ami enyhe bélgörcsöket és gázképződést okozhat. A rómaiak hat évszázadon át szinte univerzális szerként használták, belső- és külső tisztítóként, borogatásként, sebek kezelésére.

Ízletes kelkáposztaleves

A karalábé sok ásványi anyagot, így kálciumot és vasat tartalmaz. De vannak benne más fontos tápanyagok is, szénhidrátok, klorofill, C-vitamin. Ekcémára, tüdőpanaszokra, asztmára is jó.

  • Tweet
Kulcsszavak: gyümölcsök, Január, zöldségek

Érdekes lehet még

Május hónap friss élelmiszerei: ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszuk!
Május hónap friss élelmiszerei: ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszuk!
Október hónap friss élelmiszerei: ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszuk!
Október hónap friss élelmiszerei: ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszuk!
Április hónap friss élelmiszerei: ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszuk!
Április hónap friss élelmiszerei: ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszuk!

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP