A március hónap végre meghozza a tavaszt: a konyhaasztalon egyre több friss hazai zöldség kaphat helyet, de még mindig érdemes kihasználni a téli szezonális vitaminforrások jótékony hatásait.
A március a gyümölcsök tekintetében még nem hozza el a kívánt változatosságot: továbbra is a citrusfélék fogyasztása játssza a fő szerepet. A narancs, grépfrút, citrom, mandarin és társai mellett ne hagyjuk figyelmen kívül a kivit, az almát és a körtét sem.
A grapefruit jó a szívre és az erekre, vérkoleszterinszintet csökkent, baktérium-, vírus- és gombaölő, csökkenti a daganatrizikót.
A citrom az egyik legértékesebb és legsokoldalúbb gyümölcs. Bár magas citromsav- és C-vitamin tartalmának köszönhetõen erőteljesen tisztító hatású ital, tanácsos a citromlevet vízzel hígítva és csak mértékkel fogyasztani. Az a megfelelő hígítási arány, ha fél citrom levét 2-3 deci vízbe csavarjuk. Adhatunk hozzá mézet is. Ha 2-3 naponként fogyasztunk el ennyi citromlevet, az elegendő szervezetünk egyensúlyban tartásához. Reggeli előtt fogyasztva a citromlé hatásosan és kíméletes módon tisztítja a gyomrot és a vékonybelet.
A friss narancslé gazdag A- és C-vitaminban, de tartalmaz még B1-, B2- B6-, E- és K-vitamint, biotint, folsavat, inozitot, nikotinsavamidot, bioflavonoidokat, valamint tizenegyféle aminosavat. Igen sok ásványi anyag is található a lében: kálium, kálcium, magnézium, vas, réz, mangán, cink, szilícium, klorid, fluor, foszfor.
Tisztítja és tonizálja az egész emésztőrendszert. Erősíti a hajszálerek falát és szabályozza áteresztőképességüket. A szív és a tüdő működésére egyaránt kedvező hatással van a friss narancslé. A túlságosan savas kémhatású vért alkalizálja a rendszeresen, de mértékkel fogyasztott narancslé.
Amelyik gyümölcs tekintetében tehetjük, csak jó magyar fajtát válasszunk! Mert van ilyen-olyan alakú, különböző színű, illatú, hogy mást ne mondjunk, de a gyönyörűen gömbölyű Jonatán almánál csak a Starking jellegzetes aromája veszi fel a versenyt. Az is fontos szempont a kiváló magyar gyümölcsök fogyasztása mellett, hogy azokat az optimális érettségükben, a legmagasabb vitamintartalom és az ízvilágot meghatározó cukortartalom mellett szedik le, nem éretlenül, mint a messziről érkező társaikat.
Ami március hónap zöldségeit illeti, a brokkoli, cikória, káposzta és a spenót még mindig kerüljön bele a bevásárlókosarunkba, csak úgy, mint a téli szezonban.
Értékes vitaminforrás ebben a hónapban továbbá a retek, póréhagyma, sárgarépa, fejes saláta, újburgonya, spárga és articsóka.
A spárga alacsony a kalóriákban és rengeteg tisztító tulajdonsággal rendelkezik. Jó vízhajtó: tisztítja a veséket és kiváló a vesekövek feloldásában is. Emellett még vértisztító hatással is rendelkezik. Magas a tápanyagtartalma, gazdag kalciumban és folsavban, valamint C,A, E és B-vitaminokban. Rosttartalma is kiemelkedő, biztosítja szervezetünk számára a szükséges fehérjét, mangánt és foszfort. Ezeken kívül még számos nyomelem és ásványi anyag is megtalálható a spárgában, jobb mint egy szem multivitamin!
A póréhagyma magas A-, B1-, B 2 -vitamin és nikotinsav tartalma miatt értékes. Még a főtt póréhagymában is 15 mg C-vitamin van. Készíthetünk belőle levest, köretet, salátát, mártást, és mindent, amihez vöröshagyma való. A növény főzete vesekő okozta fájdalmaknál és vizelési nehézségnél népi gyógyszer.
Ezek március hónap értékes vitaminforrásai zöldség-és gyümölcs illetőleg, tehát ne felejtsünk el jól bevásárolni belőlük és napi szinten fogyasztani, hogy megőrizzük az egészségünket.