November hónap friss élelmiszerei: ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszuk!

A november tökéletes hónap arra, hogy teletömjük magunkat almával, körtével, datolyaszilvával, kiwivel, gesztenyével és birsalmával, mielőtt beköszönt a tél és a táplálkozásunk gyümölcsök tekintetében kissé egyhangúbbá válik.

Novemberi sláger zöldségek-gyümölcsök

Birsalma, Brokkoli, Csicsóka, Endívia saláta, Édesburgonya, Édeskáposzta, Fejes saláta, Fodros kel, Kelbimbó, Kelkáposzta, Kínai kel, Lilakáposzta, Madársaláta, Mángold, Petrezselyem-zöld, Retek, Rukkola, Snidling, Sóska, Spenót, Zellergumó

Most vásároljunk még a sütőtököt, karfiolt és hazai brokkolit is.

Az egészség megőrzésének egyik legfontosabb eleme a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás. A kiegyensúlyozott táplálkozás fedezi az energia- és tápanyagszükségletet, biztosítja a tápanyagok megfelelő arányát, a változatos (vegyes) táplálkozás pedig a különböző élelmiszercsoportok, ételek jelenlétét jelenti az étrendben. Táplálékaink kb. 40-féle tápanyagot szolgáltatnak a szervezet számára. Ezek elsődleges szerepük szerint lehetnek testfelépítők (fehérjék, ásványi anyagok), energiaszolgáltatók (zsírok, szénhidrátok) és szabályozók (vitaminok, nyomelemek).

Törekedjük a változatos táplálkozásra és a megfelelő vitaminbevitelre!

Kiemelt receptek november hónapra

Egyszerű sütőtök krémleves recept

Még főzhetünk be almát a téli estékre: Almakompót recept