Ha a fermentált savanyúság szóba kerül, akkor biztosan a kimcsi is. A kimchi Korea nemzeti étele, melyet ősszel, november végén készítenek télre de fogyasztják egész évben. Legfontosabb összetevői a kínai kel, a retek, a zöldhagyma és a gyömbér. Több száz fajtája létezik és más ételek alapját is képezheti, például készítenek belőle levest és sült rizses egytálételt (kimcshi pokkumbap) is. A kimcshit a világ egyik legegészségesebb ételének tartják a dietetikusok, erjesztéssel készül. A kimcshiben kimutatták a tejsavbaktériumok egy fajtáját, melyet Lactobacillus kimchii névre kereszteltek. Egész télen támogatja az egészséges bélflórát a fogyasztása.
Alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt igazi szupertáplálék a kimchi. Flavonoidokban, antioxidánsokban, A-, B-, C-vitaminokban, vasban, kálciumban és szelénben gazdag. Probiotikus, immunerősítő, emésztésjavító és gyulladáscsökkentő hatású.
Mi is könnyedén elkészíthetjük ezt az egészséges fermentált savanyúságot a következőképpen:
Kimchi (kimcsi) hozzávalók
- 1 fej kínai kel
- 1 csokor újhagyma
- 1 kg sárgarépa – elhagyható
- 1 kg jégcsapretek
- 60 g só (jód mentes)
- 1 kanál cukor (hogy gyorsabban beinduljon a fermentáció, megetetjük a bacikat)
- 2 fej fokhagyma (nem gerezd!), kb 20 gerezd
- 1 tenyérnyi gyömbér
- 1 fej vöröshagyma
- 3 evőkanál szójaszósz
- csilipaprika ízlés szerint kb 100 g (ha nem szereted a csípőset, édes fűszerpaprikával helyettesítsd)
- kis víz
Hogyan készítsünk Kimchit?
A házi kimchi készítése lépésről lépésre.
Tisztítás
Mindent alaposan mossunk meg, tiszta anyagokkal dolgozzunk. Ez minden erjesztésnél kulcsfontosságú.
Sózzuk a zöldségeket
A káposztát hosszában negyedekre vágjuk, a negyedeket darabolhatjuk további tetszőleges kockákra, hogy beleférjen az edényünkbe. A többi zöldséget is felaprítjuk. Használhatunk spirálozót, de karikázhatjuk is. Mindent beleteszünk egy nagy tálba, megsózzuk és jól összekeverjük. Hagyjuk körülbelül 2 órán át állni a keveréket, 30 percenként átforgatjuk.
Közben elkészítjük a pasztát.
Ízesítjük
Amíg a káposzta a sóoldatban ül, a chili paprika pelyhet, a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért, a szójaszószt és a cukrot tegyük egy konyhai robotgépbe egy kis vízzel együtt, hogy könnyebben vigye. Ha gondolod, adj hozzá halszószt is.
Ez a paprika paszta a sárgarépával, a jégcsapretekkel és a zöldhagymával együtt nagyszerű ízt fog adni a kínai keles kimchinek!
Keverjük össze
Forgassuk össze a pasztát a besózott zöldségeinkkel és helyezzük egy nagy lezárható fedelű edénybe vagy befőttesüvegbe.
Erjesztés, fermentálás
Jó szorosan pakoljuk meg, nyomkodjuk le a zöldségeket, legyen tele az edény, kerüljük el a légbuborékokat. Szobahőmérsékleten, közvetlen napfénytől távol, 5-10 napig hagyjuk erjedni. Tegyünk alá egy tálat mert lehet hogy folyni fog ereszteni. A kimchi akkor készül el, amikor az íze enyhén savanyú és a káposzta kissé puha.
Minden ízlésétől függ. Minél tovább hagyjuk erjedni a kimchit, annál savanyúbb és kevésbé ropogós lesz. Ez melegebb környezetben is gyorsabban megy. Egyszerűen kóstoljuk meg minden nap. A hűtés szünetelteti az erjedési folyamatot, ahol több hétig vagy hónapig friss marad.
Fogyaszthatjuk hamburger feltétként vagy rántotta mellé is, ahogy megkívánjuk. Én egy kis főtt rizzsel szeretem.
Források: