Már írtam a lencsefőzelék elkészítése kapcsán, hogy mennyire oda vagyok a lencséért, de a legújabb kutatások alapján kiderült, hogy a lencse nemcsak méregtelenít, hanem fogyaszt is, ugyanis egy tál lencseleves elfogyasztása után háromszor annyi ideig nem éhezünk meg, mint ha mást ételt ettünk volna meg.
A kutatás eredményén felbátorodva megosztom a kedvenc lencseleves receptemet, nagyon finom!
Hozzávalók 4 személyre
- Lencse (konzerv vagy előfőzött) 50 dkg
- Darált marhahús, sovány, 50 dkg
- Paradicsompüré 50 dkg
- Alaplé (instant) 1 l
- Vöröshagyma 2 fej
- Sárgarépa 1-2 db
- Zellergumó és zöldje 1 db
- Cukkini 2 db, kicsi salátacukkini
- Paprika 1 db piros húsú
- Só, chili ízlés szerint
Elkészítés
- Megpucoljuk a zöldségeket. Apróra vágjuk a hagymát, szeleteljük a paprikát, a többit (zeller, sárgarépa, cukkini) kockázzuk. Egy fazékban kevés olajat forrósítunk, megpirítjuk rajta a hagymát, majd hozzáadjuk a húst és fehéredésig sütjük. Ezután mehet hozzá az összes többi zöldség és így összepároljuk 5 perc alatt az ízeket.
- Ezután felöntjük a paradicsompürével és az alaplével, felforraljuk, fedő alatt főzzük 20 percig. Rotyogtassuk közepes lángon. 20 perc elteltével hozzáadjuk a megtisztított, előfőzött lencsét és együtt főzzük még a levest további 10 percig. Ha ez megvan, elkészültünk!
- Ha nagyon elfőtte a levét, pótoljuk a lencse főzőlevével, illetve az alaplevet is készíthetjük annak felhasználásával: a lencséből a főzés során sok értékes anyag távozik, amit kár lenne kiönteni. Az előre áztatott lencse fajtájától függően 15-20 perc alatt megfő, míg az ami nincs beáztatva legalább 8-10 órára, az akár 40 percig is főhet, mire megpuhul.
Jó tudni
Mikor főzzük a lencsét (mindig hideg vízzel, áztatólével kezdjük a főzést), dobjunk a vízbe egy kis sót, borsot, babérlevelet, 1 félbevágott vöröshagymát is, nagyon jó ízt ad a lencsének.
A végén szórhatunk a tetejére egy kis parmezánt!