Megérkezett a nyárias tavasz, virágba borult a környezet és a konyhaasztalt ellepheti a friss hazai zöldség-gyümölcs választék.
Májusban az egyik legfontosabb gyümölcs az eper: kiváló desszert, rengetegféleképpen variálhatjuk. Készíthetünk belőle házi eperszörpöt, befőzhetjük lekvárnak, kiválthatjuk vele a desszertet – vagy feldobhatjuk a gyümölcssalátánkat limonádénkat díszíthetjük és persze ott van még a mennyei epertorta és eperszorbet Érdemes hát bevásárolni belőle, hiszen most van a szezonja.
Eper: vitaminok, ásványi anyagok és fitonutriensek egész tárháza
Az eper rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz fitonutriensek formájában. Az eper kiváló forrása az antioxidáns C-vitaminnak, illetve a mangánnak, de tartalmaz még folsavat (az egészséges szívműködést támogatja), természetes rostot (a bélműködést és a vércukorszintet szabályozza) és jódot (a pajzsmirigy hatékony működését garantálja). Ha ez nem lenne elég, az eper rendszeres fogyasztásával B2-, B5- és B6-vitaminhoz, káliumhoz, magnéziumhoz és K-vitaminhoz, illetve omega-3 zsírsavakhoz juttathatod a szervezeted.
Spárga: méregtelenítő és vizelethajtó
A spárga nem csak kiváló tisztító hatással rendelkezik, de vitaminokban, rostban és ásványi anyagokban is bővelkedik, rendkívül gazdag antioxidáns, felgyorsítja a szervezetben zajló természetes méregtelenítési folyamatokat. Kalóriatartalma rendkívül alacsony, csupán 20 kcal 100 grammban, a spárgát javarész víz alkotja. Nagyon alacsony a glikémiás indexe is, ezért a cukorbetegek is fogyasztják. Ráadásul a spárga fokozza az inzulin termelődését, ezáltal szabályozza a vércukorszintet.
Vizelethajtó, tisztító
A spárga hatékony vízhajtó, jól alkalmazható húgyúti fertőzések és felfázás esetén is, valamint tisztítja a vesét és kiváló a vesekövek feloldásában is. Azonban nem csak vesénket, hanem vérünket is tisztítja, ezáltal bőrünk szépségéhez és egészségéhez is sokban hozzájárul.
A spárga hatékonyan alkalmazható szépségünk megőrzésében is. Segíthet akár olyan bőrhibák kiküszöbölésében is, mint például a pattanásosság vagy ekcémák, hiszen a nyersen fogyasztott spárga vagy spárga lé a vér lúgosítása révén jó hatással van ezen problémákra.
Folsavban gazdag: erősíti a szívet
A spárgában található folsav védi szív-és érrendszerünket, rendszeres fogyasztása csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Szakértők szerint napi 400 mg folsav bevitele évente akár 10 %-kal is csökkentheti a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. A folsav hiánya az egyik leggyakoribb vitaminhiány, általános rossz közérzetet, fáradékonyságot és koncentrálóképesség hiányát is okozhatja. Nagyon gazdag K, C, A, E, B vitaminokban és folsavban, valamint biztosítja szervezetünk számára a szükséges fehérjét, mangánt, foszfort és rostot.