RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptek
  • Egészség & Életmód
  • Rólunk
Február hónap friss élelmiszerei: ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszuk!
0
február 01, / Közzétéve Hónapok szerint

Február hónap friss élelmiszerei: ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszuk!

Február az utolsó hónap, amikor még bőséggel fogyasztjuk a citrusféléket és az egyéb tipikusan téli zöldségeket. Nézzük hát, miből érdemes a bevásárlókosarunkba pakolni!

cékla,  csicsóka, fekete retek, kínai kel, körte, naspolya, póréhagyma, tök, sütőtök, zeller

Februárban gyümölcsök tekintetében még a citrusfélék játsszák a kiemelkedő szerepet. Ezek a narancs, a klementin, a citrom, a kivi, a mandarin és a grépfrút. Itt az ideje annak is, hogy ezeket a gyümölcsöket elrakjuk a kamrába, hogy aztán egész évben dézsmálhassunk belőle, ilyenkor olcsón vásárolhatunk nagy mennyiséget. Ilyen ötlet például kandírozott narancshéj, vagy a narancslekvár, aminek a receptjét itt találod.

A grépfrút antioxidánsokban igen gazdag, valamint a diétázóknak is ajánlott: segít a zsír csökkentésében és az egészséges testsúly fenntartásában. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően kitűnő a megfázás tüneteinek enyhítésére. A vásárlás során csak olyan gyümölcsöt válasszunk, amelynek a külseje hibátlan, és ha megszagoljuk kellemes, citrus illatot érzünk.

Továbbra se hagyjuk ki a kosarunkból a szőrős gyümölcsöt. A kivi fogyasztása jótékonyan hat a légúti problémák tüneteinek enyhítésére, antioxidánsai hozzájárulnak a sejtek korai elöregedéséért, a gyulladásokért, szívbetegségekért és a daganatos elváltozásokért felelőssé tehető szabad gyökök semlegesítéséhez.

Ne feledkezzünk meg továbbá az olajas magvak (dió, mandula, mogyoró..) és a szárított gyümölcsök (füge, aszalt szilva..) fogyasztásáról sem. Ezek igazi téli vitaminforrások, azonban figyeljünk oda a mennyiségre.

Februárban még vásárolhatunk csicsócskát, ne hagyjuk ki! A csicsóka fő hatóanyaga az probiotikus inulin rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. A csicsókát ehetjük frissen lereszelve salátának, krémlevesnek vagy köretnek hagymásan megsütve kis zsiradékon. Fogyasztása segítség a diétában, mivel telítettség érzetet okoz és gátolja a szénhidrátok és a zsírok felszívódásának mértékét. Ez a zöldségfajta arra is jó, hogy csökkentse az édesség utáni csillapíthatatlan vágyat. Csökkenti a székrekedésre való hajlamot, mivel 6x annyi rostot tartalmaz, mint a krumpli. Rosttartalmánál fogva megköti a rákkeltő- és méreganyagokat.
Hugysavszint csökkentő, majkímelő, köszvénynél, reumánál is ajánlható.

A burgonya káliumtartalma, A, C- és F-vitamintartalma miatt értékes. Természetes vízhajtó, daganatgátló hatású. A nyers és lehetőleg rózsaszín krumpli leve krónikus savtúltengés gyógyszere. A nyers krumplilé gyomorfekély, gyomorfájás ellen jó, naponta csak 1 deci fogyasztandó két hétig. Vigyázat! A krumpli nem lehet zöld és csírás. Hajában főtt és sült krumpli emésztési zavarokra, gyomor- és bélbajokra kitűnő étel.

Egy kis olasz tepsis burgonya köretnek? Mmmmm…

A sárgarépalé a zöldséglevek királya! Kivételesen magas az A-provitamin-tartalma, amit a szervezet A-vitaminná alakít át. Tartalmaz ezenkívül B-, C-, D-, E- és K-vitamint, valamint sok ásványi anyagot: foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, és nyomelemeket. A kalcium és a magnézium nyugtatják és megfelelő szinten tartják a bélfal tónusát. Ezek az elemek erősítik a csontokat és a fogakat. A sárgarépa magas fehérje- és ásványianyag tartalma előnyös a bőr, a haj, a körmök számára. A friss sárgarépalé serkenti az emésztést, és enyhén vizelethajtó hatású. A legfontosabb egészségügyi hatása azonban a máj tisztítása és tonizálása. Rendszeres fogyasztása elősegíti a pangó epe és a fölösleges zsírok kiürülését. Csökkenti a koleszterin szintet. Gyomorfájásra, gyomorhurutra, emésztési zavarokra, puffadásra, székrekedésre, bélgörcsökre, gyomorsavtúltengésre, tüdőrákra gyógyzöldségünk a sárgarépa. Ilyen esetekben reggelente 2-3 közepes sárgarépát nyersen lereszelve fogyasszunk el.

Kulcsszavak: Február, gyümölcsök, zöldségek

Ez is érdekes lehet

Június hónap friss élelmiszerei: ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszuk!
Június hónap friss élelmiszerei: ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszuk!
Április hónap friss élelmiszerei: ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszuk!
Április hónap friss élelmiszerei: ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszuk!
Január hónap friss élelmiszerei: ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszuk!
Január hónap friss élelmiszerei: ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszuk!

MOST NÉPSZERŰ

  • Egészséges életmód: Tippek a hosszú és kiegyensúlyozott élethez

    Az egészséges életmód kulcsfontosságú a testi é...
  • málnás morzsaszelet

    Málnás Morzsaszeletek – Egyszerű és Isteni Desszert

    Mennyei málnás morzsaszeletek sima és vegán ver...
  • A quinoa tökéletes elkészítése: Recept ötletek és tippek a quinoa főzéséhez

    A quinoa, kínoa, vagy más néven bolíviai rizs, ...

RECEPTEK KERESÉSE

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Főoldal

Receptek

Egészség & Életmód

Rólunk

Webáruház

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Szállítás

ÁSZF, Adatkezelés

ASEA - RENU28

Kuponok, kedvezmények

© 2025 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP