A világ egyik legegyszerűbb és legfinomabb sütije: a meggyes pite.Előkészületi idő: 10 percSütés: 25 percKész: 35 perc alatt
Hozzávalók
- Magozott meggy 50 dkg
- Liszt 20 dkg
- Cukor 20 dkg
- Vaj 20 dkg
- Tojás 5 db
- Sütőpor (1 csomag)
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Ha még nem készítettünk hasonló piskótatésztát, érdemes elolvasni a könnyű, omlós piskótatészta receptje és elkészítése blogbejegyzést, ahol tippek és trükkök olvashatóak a tökéletes piskótatészta eléréséért. Néhány dologra ugyanis érdemes figyelni.
- A tojások sárgáját és fehérjét különválasztjuk. A meggyes pite omlós, vajas piskótája úgy készül, hogy 20 deka vajat habosra keverünk cukorral és a tojások sárgájával. Ezután a tojásfehérjéhez hozzáadunk egy csipet sót, és kemény habbá verjük.
- A kemény tojásfehérje habot óvatosan kanalazzuk bele fakanállal, felváltva a sütőporral elkevert liszttel, a cukros-vajas tojássárgájához.
- A szép, egyenletes tésztát öntsük sütőpapírral kibélelt tepsibe (vagy zsírozzuk ki a forma alját, nehogy leragadjon). Ezután szórjuk rá a tetejére a kimagozott, félbevágott meggyet és 180 fokos sütőben süssük addig, amíg a teteje szép rózsaszínű nem lesz, és elválik a tészta a forma oldalától. Ez körülbelül 25 perc. A sütő ajtaját nem szabad kinyitni, különben a tészta összeesik.
A végén megszórhatjuk a tetejét egy csomag vaníliás cukorral, vagy egy kevés porcukorral.