Ez a marhahúsleves recept klasszikus: minden benne van, aminek benne kell lennie, de ha kedvünk tartja, variálhatjuk is. Szoktam beletenni sáfrányt (még szebb lesz tőle a színe és jó ízt ad a levesnek) de burgonyát is, amikor olyan kedvem van. Lehet több, de kevesebb zöldséggel is készíteni: például elhagyható a karalábé, ha nincs otthon.
Milyen húsból készítsük a marhahúslevest? Igazából minél többféle hús van benne, annál gazdagabb íze lesz a levesnek. Tehetünk bele a marha húsos csont mellett lapockát, marhafarkat (ökör uszály leves) vagy marhalábszárat is.
Jó tudni: a húsleves főzésének alapszabályai!
Hozzávalók
- Marhahús 80 dkg (ökör uszály, oldalas, lábszár, szegy, rostélyos, húsos csontok)
- Petrezselyemgyökér (fehérrépa) 5 dkg
- Sárgarépa 15 dkg
- Zeller 5 dkg
- Karalábé 5 dkg
- Kelkáposzta 5 dkg
- Hagyma 2 dkg
- Gomba 2 dkg
- Fokhagyma 2 gerezd
- Paradicsom, paprika 1-1 db
- Bors (egész) 1 g
- Só 2 dkg
- Cérnametélt 5 dkg
Elkészítés
- Megmossuk a marhahúst, feltesszük főni annyi vízben, hogy ellepje.
- Lassan forraljuk, közben a habot mindig leszedjük a tetejéről. Míg fő, megpucoljuk a zöldségeket.
- Körülbelül 1-1,5 óra elteltével a megpucolt zöldségeket belerakjuk, és addig főzzük az egészet, amíg a hús megpuhul. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, sáfránnyal, szerecsendióval… Csontleves elkészítése recept
- A tűzhelyről levéve a levest, leszűrés előtt negyed órát hagyjuk állni, hogy teljesen leülepedjék. Ezután finomszálú szűrőn kanállal átszedve, óvatos mozdulatokkal szűrjük le.
- A cérnametéltet külön, sós vízben megfőzzük.
A megfőtt zöldséget és gombát vagy külön tálon szervírozzuk, vagy a leszűrt levesbe tesszük.