Egy újabb szicíliai remek fogás: ez a pesto alla trapanese. A genovai pesztót már ismerjük, ez pedig a déli variánsa, ahol a fő szereplő a mandula. Igazán különleges élmény a pesto alla trapanese tésztával és reszelt sajttal. Nem csak a vegetáriánusok rajonganak ezért az ételért.
Érdemes kipróbálni, nagyon egyszerű és egészséges.
Pesto alla trapanese hozzávalói (2 nagy adag spagettire):
- Bazsalikom 50 g
- Paradicsom héj nélkül 250 g
- Mandula 50 g
- Pecorino reszelt sajt 1 evőkanál
- Fokhagyma 1 gerezd
- Só, őrölt bors, olívaolaj
Elkészítés
- A mandulával kezdjük: szabaduljunk meg a héjától. 1-2 percre forró vízbe dobjuk, majd lehántjuk a barna réteget. Ha friss paradicsommal dolgozunk, ugyanezzel a művelettel megszabadulunk a paradicsom héjától is, csak egy pár perccel tovább kell a forró vízben tartani.
- Fogjuk a robotgépet, és beöntjük az összes hozzávalót. Pépesítjük az alapanyagokat és kóstolással tökéletesítjük az eredményt: ha túl száraz, öntsünk hozzá még olívaolajat; ha nem elég ízes, akkor pedig sózzuk-borsozzuk.
Amint tökéletes lett, főzzünk ki egy adag spagettit és essünk neki melegében. Fantasztikus ez az ízkombináció!
Buon appetito!