Még sosem próbálkoztál muffinsütéssel? Épp itt az ideje. Igaz-e hogy elronthatatlan? Talán az nem, … viszont a követköző aranyszabályokra érdemes lesz odafigyelned és akkor biztos a siker!

Muffin igazságok

  • A szilikon muffinformában soha nem lesz olyan jó, mint a fémben.
  • Nem szabad a papírt megspórolni.
  • Nem szabad a sok olajat vagy vajat kihagyni belőle, különben nem lesz jó a tésztája. A cukron spórolhatunk, a zsiradékon nem.
  • Nem szabad a tésztát túlkeverni, ha már nincsenek benne száraz lisztcsomók, akkor jó is.
  • Csak a legjobb minőségű lisztből lesz igazán könnyű.
  • Ahol gyerekek vannak, ott nem lehet se túl édes, se túl krémes, se túldíszített egy muffin és a férfiaknak sosem lesz a kedvence, történjen bármi.

Muffinsütés lépései

  • Melegítsd elő a sütőt! A muffint viszonylag rövid ideig kell sütni, ezért fontos, hogy a sütés első percétől a megfelelő hőfokon tudjon sülni.
  • Először keverd össze a száraz hozzávalókat. Ide tartozik a liszt, sütőpor, szódabikarbóna, cukor, kakaó, csonthéjasok és a gyümölcsök. Pl. ha a gyümölcsöket előbb a lisztes keverékhez adod és csak eztán a folyékonyhoz, akkor nem süllyed le a süti aljára.
  • A folyékony összetevőket (tojás, tej, tejtermékek, olaj, méz, margarin…) is keverd össze. Ha a vajat kicsit meglangyosítod a mikróban, akkor könnyebb lesz dolgozni vele. Keverheted őket kézzel, vagy kézi robotgéppel, fontos, hogy nem kell tökéletesen simára keverni.
  • A következő lépés a száraz és a folyékony alapanyagok összeöntése. Itt is csak egyet, kettőt keverünk és már kész is.

Íme a recept:

Előkészületi idő: 15 perc
Sütés-Főzés: 15 perc
Kész: 30 perc alatt
 

Hozzávalók 4 főre

  • 30 g zabpehely
  • 50 g zabliszt
  • 2 evőkanál natúr joghurt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 púpozott teáskanál őrölt fahéj
  • 1 tojás
  • 1 alma
  • 1 marék mazsola

Elkészítés

1

Melegítsük elő a sütőt 180°-ra. Válasszuk ketté a tojást. A sárgájához adjuk hozzá a reszelt almát, amelynek préseljük ki a levét (ez is maradjon az edényünkben). Keverjük bele a többi hozzávalót is. A tojásfehérjét verjük fel kemény habbá és óvatosan forgassuk bele a masszába. A muffin sütőformákat béleljük ki muffin papírral ennek hiányában kenjük ki egy kis kókuszzsírral. 

2

Ez a muffin nem fog nagyon feljönni (a zabliszt nehezebb), ezért tölthetjük majdnem teljesen tele a formákat. Az előmelegített sütőben sütjük kb. 15 percet és már ehetjük is!

Joghurttal tálaljuk és díszíthetjük cukormentes lekvárral. 

Inkább palacsintát készítenél? 

https://receptvadasz.hu/reggeli-almas-fahejas-palacsinta-zablisztbol/

 

Reggeli almás-zabpelyhes muffin: egészséges napindítás