RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptek
  • Egészség & Életmód
  • Rólunk
Puncs receptek: Illatos és fűszeres gyümölcsös ital – alkoholos és alkoholmentes változatban is
4
január 07, / Közzétéve Karácsony, Recept

Puncs receptek: Illatos és fűszeres gyümölcsös ital – alkoholos és alkoholmentes változatban is

A puncs ital könnyen összeállítható, finom, egészséges, rengeteg változata létezik és ezeket alkoholos vagy alkoholmentes kiadásban is elkészíthetjük. A puncs nemcsak finom, hanem egészséges ital is, mert amellett, hogy gyorsítja az emésztést és felmelegíti a hideg időben átfázott testet, még torokfájás és köhögés ellen is alkalmazható, főleg ha egy kevés mézet is teszel bele.

A puncs eredetileg 5 ízvilág és alkotóelem kellemes keveréke, úgy mint az erős (alkohol), gyenge (víz), édes (cukor), savanyú (citrusfélék) és fűszeres. Az erősséget az alkohol biztosítja, a gyengeséget a víz. Az édeset a benne lévő cukor, a savanyúságot a citrusfélék alkotják, az ötödik bázist pedig a fűszerek jelentik.

Nem csak karácsonykor érdemes nekiállnunk a puncs főzésének, partikra, bulikra is készítsünk gyümölcsös puncsot! Vigyázzunk azért vele, nagyon itatja magát!

A puncs legfőbb alkotóelemei

A puncs fűszerei
A fűszerek és a citrusok adják meg a puncs ünnepi jellegét! Karácsonykor mindenképpen kerüljön bele fahéj, szegfűszeg, vanília vagy csillagánizs. Ezek az édességekhez is gyakran használt fűszerek olyan hangulatot adnak a puncsnak, hogy rögtön az egész társaság a fazék köré gyűlik és az egész házat átjárja a karácsonyi illatvarázs. Emellett szerecsendiót, szegfűborsot, kardamomot, chilit, cayenne borsot, gyömbért, koriandermagot és feketeborsot is nyugodtan tehetünk a puncsunkba, ízlés szerint. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy az italhoz 3-4 fűszernél többet nem érdemes használni, mert a puncs jellegzetes citrusos aromájának is érvényre kell jutnia.

A puncs gyümölcsei: a savanyú citrusfélék
A citrusokat alaposan mossuk meg, mert a héját is nyugodtan belefőzhetjük a puncsba, vághatjuk a gyümölcsöket héjastúl cikkejekre, vagy akár azoknak csak a levét belefacsarva is készíthetjük az italunkat. Figyeljünk arra, hogy ízlésesen vágjuk fel a gyümölcsöket, hiszen ha kissebb-nagyobb széttrancsírozott cafatok úszkálnak majd a fazékban, akkor nem annyira bátran fog belőle merőkanalazni a társaság. A menta és a citromfű kiválóan passzol a puncshoz, nyugodtan szórhatunk bele ezekből a zöldfűszerekből is. A gránátalma élénk piros bogyói nagyon feldobják a puncsot, gyönyörűen lebegnek az ital tetején, és mikor szétrágjuk, az igazi ízorgia! Akarunk majd belőle inni többet még és még!

Tipp: Egy-egy dobozos gyümölcslével is megadhatjuk a puncs pikantériáját így az egész gyümölcsökből több marad a díszítésre. A citrusok leggyakrabban: citrom, narancs, ananász, papaya, gránátalma…

Alkohol és a puncs: milyen töményeket, szeszt érdemes a puncsba forralni?
Igazából a puncsnak nincsennek kőbe vésett szabályai az alkohol tekintetében, habár a hagyományok szerint régen rummal készítették. Ettől eltekintve nyugodtan kísérletezhetünk a nekünk szimpatikus alkoholfajtákkal. A puncsot készíthetjük víz helyett pezsgővel, adhatunk hozzá almabort, vörösbort vagy fehérbort is. Az alkoholtartalmú alapok mellett jól teljesít a tea, a tej, a különféle szűrt vagy szűretlen gyümölcslevek vagy a cider és a gyömbérsör is. Természetesen magát a rumot is lecserélhetjük más alkoholra, készülhet a puncs gin (Garrick Club puncs), aperol, tequila (mexikói puncs), whiskey, különféle likőr vagy vodka alapokon is. Igazi kuriózum lehet például a darjeeling tea, ananászlé, citrom és chili párosa töménnyel párosítva vagy alkoholmentes változatban is!

A puncsot ihatjuk melegen, összeforralva a fűszerekkel vagy hidegen, jégkockákkal lehűtve. A téli hónapokban inkább a forralt, meleg puncsokat érdemes fogyasztani, a hideg, jégkockával kínált puncsok ideje inkább a nyár. A meleg puncs jó kiegészítője a téli vendégeskedéseknek, hűvös estéknek. Könnyen elkészíthető, nagyobb bólés tálban kínálva szemet és lelket gyönyörködtető finomság.

Édesség

A puncsot édesíthetjük cukorral (érdemes barna nádcukorral kísérletezni), adhatunk hozzá mézet vagy bármilyen más természetes édesítőszert. Az édességet természetesen befolyásolhatjuk a hozzáadott gyümölcslevekkel is. A levek mellett a puncshoz adhatunk apróra vágott gyümölcsöt vagy különféle aszalványokat is, amelyek nem csak édesítik az italt, hanem igazi ízesszenciává válnak, ha kellő idei hagyjuk ázni az elkészült keverékben. A gyümölcsök közül kedvelt az alma, a banán, az ananász, a narancs, az érett körte, szilva vagy a bogyós gyümölcsök.

Puncs receptek

Hagyományos puncs készítése

Hozzávalók:

  • fél liter enyhére főzött fekete tea
  • fél liter narancslé
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál méz
  • 1 rúd vanília
  • 1 rúd fahéj
  • gyömbér, szegfűszeg, kardamom
  • 2,5 deciliter rum

Először öntsd a teát egy fazékba, majd add hozzá a gyömbért és a fűszereket: fedő alatt alacsony lángon forrósítsd, hogy a folyadék átvegye a fűszerek zamatát.
A narancslevet a citromlével keverd el, majd vegyítsd a forró, fűszeres teával.
Hozzáadva a mézet és a vaníliát, melegítsd tovább, a rumot pedig csak a legvégén tedd bele: így az alkohol nem vész el.
Narancskarikával tálalva az igazi, a nagyobb darab fűszereket viszont szűrd le, mielőtt bögrékbe töltenéd.

Narancsos puncs

  1. változat: Alaposan megmosunk 1 citromot és 1 narancsot, és a héjukat lereszeljük. Felforralunk 6 dl vizet a gyümölcsök héjával, 1/2 rúd félbevágott vaníliával és 2 evőkanál cukorral. 3 evőkanál citromlevet és 2 dl narancslevet keverünk hozzá. Beleöntünk 1 dl rumot és 2 dl fehérbort, összeforrósítjuk.
  2. változat: A narancsos puncshoz a legjobb, ha adalékanyagmentes narancslevet használsz, de a rostokat jó kiszűrni, hogy szép, áttetsző legyen majd az ital. Fűszerezés terén általában az édesebb ízvilághoz használt szegfűszeget, fahéjat és vaníliát szokták javasolni, de a kísérletező kedvűek – akár csak egy-egy bögrébe – forraljanak maguknak csillagánizst, gyömbért vagy koriandermagot. A fekete borssal ízesített puncs elsőre szokatlanul hangzik, de, aki szereti a hagyományostól eltérő ízvilágot, feltétlenül próbálja ki. A chili, a Cayenne-bors vagy a kardamom szintén belekerülhet a forró italba, de ne ess túlzásba. Egyszerre nem érdemes túlfűszerezni a puncsot, mivel akkor teljesen érezhetetlen lesz a rum és a citrusok eszenciája. Kristálycukor helyett a barna nádcukor vagy a méz lágyabb ízt kölcsönöz a kész italnak, és fekete teával lehet még csökkenteni az alkohol erős ízét, ha szükségét érzed. Az édesítésnél légy résen, hiszen a gyümölcslevek eleve sok cukrot tartalmaznak.

Almapuncs

Felforralunk 1 l almalevet 2 rúd fahéjjal és 2 db meghámozott és cikkekre vágott almával. Ha forró, elzárjuk, és 1 dl pálinkát adunk hozzá. Bögrébe öntve azonnal fogyasztjuk.

Ananászos puncs

Apró kockákra vágunk 2 szelet ananászt, megszórjuk 2 teáskanál porcukorral, 2 dl vörösbort locsolunk rá, majd 1 órát állni hagyjuk. Ezután felforraljuk 1,5 dl fekete teával, majd a tűzről levéve 2 evőkanál citromlével ízesítjük, forrón kínáljuk.

Vadásztea

Megfőzünk 1l fekete teát, cukorral ízesítjük, majd hozzáöntünk 2 dl fehérbort és 1 dl barna rumot, forrón fogyasztjuk.

Almás forralt bor

Felforrósítunk 4 dl almalevet (ne forraljuk sokáig), belekeverünk felkockázott almát, 4 szelet citromot, egy csipet fahéjjal és cukorral ízesítjük, majd hozzáöntünk 4 dl fehérbort, és azonnal kínáljuk.

Szőlős forralt bor

Felforralunk 3 dl piros szőlőlevet és 3 dl vizet. Hozzáadunk 2 citromkarikát, csipetnyi szegfűszeget és fahéjat, majd cukorral ízesítjük. Hozzáöntünk 4 dl vörösbort és 2 marék leszemezett szőlőt, 2-3 perc pihentetés után forrón kínáljuk.

Karácsonyi puncs

Öntsük bele egy lábasba ribizlilevet, narancslevet, vörösbort, cukrot, fűszereket (szegfűszeg, fahéj) és egy félbevágott vanília rudat, majd forraljuk fel. Közben vágjunk fel 1 narancsot szeletekre, és adjuk hozzá. Ha alaposan összeforrt, már meg is kóstolhatjuk!

Fahéj jótékony hatásai

Kulcsszavak: puncs

Ez is érdekes lehet

Szőlőlekvár
Szőlőlekvár recept: A szőlőlekvár átkozottul finom, itt az ideje, hogy visszatérjen EXTRA Szőlő befőtt házilag recepttel
Caponata, az igazi olasz padlizsánragu receptje
Caponata, az igazi olasz padlizsánragu receptje
Minestrone leves olasz recept alapján
Minestrone leves olasz recept alapján

MOST NÉPSZERŰ

  • Hagymás-sajtos pite gombával air fryerben

    Hagymás-sajtos pite gombával air fryerben – Könnyű vegetáriánus recept

    Fenséges, húsmentes vacsora air fryerben? Ez a ...
  • csirkecomb air fryerben

    Csípős csirkecomb air fryerben

    Csípős csirkecomb air fryerben – Pikáns, ropogó...
  • Ropogós sajtos hot dog air fryerben – Gyors és laktató ötlet 15 perc alatt!

    Készíts ropogós, sajtos hot dogot air fryerben ...

RECEPTEK KERESÉSE

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Főoldal

Receptek

Egészség & Életmód

Rólunk

Webáruház

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Szállítás

ÁSZF, Adatkezelés

ASEA - RENU28

Kuponok, kedvezmények

© 2025 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP