RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptek
  • Egészség & Életmód
  • Rólunk
Olasz mandulás és szárított fügés torta: Zelten Trentino recept
2
január 09, / Közzétéve Desszert, édesség, Karácsony, Recept

Olasz mandulás és szárított fügés torta: Zelten Trentino recept

A Zelten Trentino hagyományos gyümölcskenyér, ami széles körben elterjedt az észak-olaszországi Trentino-Alto Adige régióban, ezért völgyről-völgyre, családról-családra változnak a különböző összetevői. Akár mi is alakíthatjuk: ha nincs otthon szárított füge, csináljuk például vörösáfonyával! Az Adige folyó völgyében sok formája van: ovális, kerek, szív vagy téglalap alakú. A hagyomány szerint az egész család közösen készítette ezt a karácsonyi finomságot.

A neve a német eredetű “selten” (néha, nagyritkán) szóból ered: ezzel hangsúlyozták, kivétel jellegét, hiszen a karácsonyi előkészületek közben sütötték ezt a finom édességet az asszonyok.

Rendkívül ízletes, lágy és illatos sütemény egy könnyedebb, vaj nélküli változatban. Nagyon egyszerű az elkészítése! Íme egy könnyű, vaj nélküli Zelten Trentino recept:

Hozzávalók (24-26 cm-es torta) 8 fő részére

  • 350 g liszt
  • 10 g élesztő
  • 110 g barnacukor
  • 2 tojás
  • 100 g mandula
  • 100 g füge
  • 60 g mazsola
  • 240 g tej
  • 1 dl olaj
  • 100 g kandírozott gyümölcs

Elkészítés

  1. Először felfuttatjuk az élesztőt egy kis langyos tejben mézzel vagy barnacukorral, majd félretesszük egy pár percre. Egy tálban jól felverjük a cukrot a tojással, amíg habos nem lesz és a barna cukor jól el nem olvad: ez ragasztja majd össze a többi hozzávalót. Ekkor hozzáöntjük az olajat és tovább keverjük.
  2. A lisztet apránként szórjuk hozzá, felváltva a tejjel, hogy ne csomósodjon össze a tészta, majd mehet bele a felfuttatott élesztő is. Alaposan összekeverjük a masszát, hogy jó homogén állagú legyen. Hozzáadjuk a kandírozott gyümölcsöket, a mandulát, fügét, vagy éppen ami van otthon és beledolgozzuk ezeket is a tésztába, de hagyjunk pár szemet a tetejére is!
  3. A tortaformát kicsit megolajozzuk, kilisztezzük majd beleöntjük a tésztát, kidekoráljuk a tetejét és előmelegített sütőben 175 fokon 1 órát sütjük, míg szép barna nem lesz.

Hagyjuk kihűlni a felvágás előtt.

Ha szeretnénk, megszórhatjuk porcukorral a tetejét tálaláskor!

Kulcsszavak: desszert, édesség, füge, sütemény, torta, Zelten Trentino

Ez is érdekes lehet

Ízletes finomfőzelék recept
Finomfőzelék hagyományosan nagyi konyhájából
Gulyásleves
Bográcsgulyás egyszerűen, hagyományosan elkészítve
Csipkebogyó szörp készítése az első fagyok után
Csipkebogyó szörp készítése az első fagyok után

MOST NÉPSZERŰ

  • Egészséges életmód: Tippek a hosszú és kiegyensúlyozott élethez

    Az egészséges életmód kulcsfontosságú a testi é...
  • málnás morzsaszelet

    Málnás Morzsaszeletek – Egyszerű és Isteni Desszert

    Mennyei málnás morzsaszeletek sima és vegán ver...
  • A quinoa tökéletes elkészítése: Recept ötletek és tippek a quinoa főzéséhez

    A quinoa, kínoa, vagy más néven bolíviai rizs, ...

RECEPTEK KERESÉSE

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Főoldal

Receptek

Egészség & Életmód

Rólunk

Webáruház

KENYÉRSÜTÉS / FERMENTÁLÁS

VEGÁN / GLUTÉNMENTES

AIR FRYER / GRILL

GYÓGYNÖVÉNYEK

CSÍRÁZTATÁS / NÖVÉNYI TEJEK

ÖSSZES RECEPT››

Szállítás

ÁSZF, Adatkezelés

ASEA - RENU28

Kuponok, kedvezmények

© 2025 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP