RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
2
január 09, / Közzétéve Karácsony, Recept

Olasz mandulás és szárított fügés torta: Zelten Trentino recept

Olasz mandulás és szárított fügés torta: Zelten Trentino recept

A Zelten Trentino hagyományos gyümölcskenyér, ami széles körben elterjedt az észak-olaszországi Trentino-Alto Adige régióban, ezért völgyről-völgyre, családról-családra változnak a különböző összetevői. Akár mi is alakíthatjuk: ha nincs otthon szárított füge, csináljuk például vörösáfonyával! Az Adige folyó völgyében sok formája van: ovális, kerek, szív vagy téglalap alakú. A hagyomány szerint az egész család közösen készítette ezt a karácsonyi finomságot.

A neve a német eredetű “selten” (néha, nagyritkán) szóból ered: ezzel hangsúlyozták, kivétel jellegét, hiszen a karácsonyi előkészületek közben sütötték ezt a finom édességet az asszonyok.

Rendkívül ízletes, lágy és illatos sütemény egy könnyedebb, vaj nélküli változatban. Nagyon egyszerű az elkészítése! Íme egy könnyű, vaj nélküli Zelten Trentino recept:

Hozzávalók (24-26 cm-es torta) 8 fő részére

  • 350 g liszt
  • 10 g élesztő
  • 110 g barnacukor
  • 2 tojás
  • 100 g mandula
  • 100 g füge
  • 60 g mazsola
  • 240 g tej
  • 1 dl olaj
  • 100 g kandírozott gyümölcs

Elkészítés

  1. Először felfuttatjuk az élesztőt egy kis langyos tejben mézzel vagy barnacukorral, majd félretesszük egy pár percre. Egy tálban jól felverjük a cukrot a tojással, amíg habos nem lesz és a barna cukor jól el nem olvad: ez ragasztja majd össze a többi hozzávalót. Ekkor hozzáöntjük az olajat és tovább keverjük.
  2. A lisztet apránként szórjuk hozzá, felváltva a tejjel, hogy ne csomósodjon össze a tészta, majd mehet bele a felfuttatott élesztő is. Alaposan összekeverjük a masszát, hogy jó homogén állagú legyen. Hozzáadjuk a kandírozott gyümölcsöket, a mandulát, fügét, vagy éppen ami van otthon és beledolgozzuk ezeket is a tésztába, de hagyjunk pár szemet a tetejére is!
  3. A tortaformát kicsit megolajozzuk, kilisztezzük majd beleöntjük a tésztát, kidekoráljuk a tetejét és előmelegített sütőben 175 fokon 1 órát sütjük, míg szép barna nem lesz.

Hagyjuk kihűlni a felvágás előtt.

Ha szeretnénk, megszórhatjuk porcukorral a tetejét tálaláskor!

  • Tweet
Kulcsszavak: desszert, füge, torta, Zelten Trentino

Érdekes lehet még

rétes recept
Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes
Tonhalas tészta bottargával és zsemlemorzsával klasszikus szárd recept
Tonhalas tészta bottargával és zsemlemorzsával klasszikus szárd recept
Csicseriborsó leves “olaszosan”: könnyű és finom előétel
Csicseriborsó leves “olaszosan”: könnyű és finom előétel!

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP