A Zelten Trentino hagyományos gyümölcskenyér, ami széles körben elterjedt az észak-olaszországi Trentino-Alto Adige régióban, ezért völgyről-völgyre, családról-családra változnak a különböző összetevői. Akár mi is alakíthatjuk: ha nincs otthon szárított füge, csináljuk például vörösáfonyával! Az Adige folyó völgyében sok formája van: ovális, kerek, szív vagy téglalap alakú. A hagyomány szerint az egész család közösen készítette ezt a karácsonyi finomságot.
A neve a német eredetű “selten” (néha, nagyritkán) szóból ered: ezzel hangsúlyozták, kivétel jellegét, hiszen a karácsonyi előkészületek közben sütötték ezt a finom édességet az asszonyok.
Rendkívül ízletes, lágy és illatos sütemény egy könnyedebb, vaj nélküli változatban. Nagyon egyszerű az elkészítése! Íme egy könnyű, vaj nélküli Zelten Trentino recept:
Hozzávalók (24-26 cm-es torta) 8 fő részére
- 350 g liszt
- 10 g élesztő
- 110 g barnacukor
- 2 tojás
- 100 g mandula
- 100 g füge
- 60 g mazsola
- 240 g tej
- 1 dl olaj
- 100 g kandírozott gyümölcs
Elkészítés
- Először felfuttatjuk az élesztőt egy kis langyos tejben mézzel vagy barnacukorral, majd félretesszük egy pár percre. Egy tálban jól felverjük a cukrot a tojással, amíg habos nem lesz és a barna cukor jól el nem olvad: ez ragasztja majd össze a többi hozzávalót. Ekkor hozzáöntjük az olajat és tovább keverjük.
- A lisztet apránként szórjuk hozzá, felváltva a tejjel, hogy ne csomósodjon össze a tészta, majd mehet bele a felfuttatott élesztő is. Alaposan összekeverjük a masszát, hogy jó homogén állagú legyen. Hozzáadjuk a kandírozott gyümölcsöket, a mandulát, fügét, vagy éppen ami van otthon és beledolgozzuk ezeket is a tésztába, de hagyjunk pár szemet a tetejére is!
- A tortaformát kicsit megolajozzuk, kilisztezzük majd beleöntjük a tésztát, kidekoráljuk a tetejét és előmelegített sütőben 175 fokon 1 órát sütjük, míg szép barna nem lesz.
Hagyjuk kihűlni a felvágás előtt.
Ha szeretnénk, megszórhatjuk porcukorral a tetejét tálaláskor!