A rejuvelac egy bombajó fermentált ital, tisztító víz, életvíz vagy enzimatikus víz néven is ismert. Segít helyreállítani az egészséget és kitűnő természetes regenerátor, az összes olyan összetevőt tartalmazza, ahol az élet csírázott. Igazi enzimbomba. Ezen kívül tele van a bélbarát probiotikumokkal, kitisztítja a toxinokat a szervezetből, megnyugtatja az emésztőrendszert és optimalizálja annak működését. Kiváló B-, C- és E-vitamin-forrás. A rejuvelac élő, energetizáló ital, amely kíméletesen tisztítja meg a teljes béltraktust.
A rejuvelac segít:
- gyomorbántalmak esetén
- székletürítési problémák esetén
- aranyér esetén
- gyomorsavtúltengésben
- teltségérzet, étvágytalanság esetén
- enzimpótlásra
- a belek kitakarítására
Mi kell hozzá?
- 1 adag bio búza vagy hajdina, rizs, quinoa, chia mag…stb
- befőttesüveg
- egy tiszta háló (pamutdarab, szúnyogháló vagy gézlap)
- víz
- szűrő vagy csíráztató tál
Vegán sajt, joghurt készítéséhez is hasznos a fermentált rejuvelac ital.
A rejuvelac elkészítéséhez szükség van először is gabonafélére/magokra, egy üvegedényre, szűrőre és hálós anyagra.
Rejuvelac készítése:
- 1 csészényi bio búzát (tönkölybúzát vagy egyéb magot) alaposan megmosunk, majd beáztatunk: belehelyezzük a befőttesüvegbe és felöntjük tiszta vízzel. Lefedjük úgy, hogy levegőzzön, szellőzzön is a búza (gézlap, háló) és 12 órán keresztül ázni hagyjuk a szemeket.
- A búza 12 óra után a vízben csírázásnak indul. Az első kör vizet ki kell öntenünk, ismét jól át kell mosni a búzát, közben figyelve arra, hogy ne sérüljenek a kis csírakezdemények. Ezután a búzáról itassuk fel a maradék vizet és helyezzük egy szűrőbe, csíráztató tálba. Vizet nem kell adnunk hozzá. Csíráztatjuk 3-4 napot. 3-4 nap után a csírák már nagyon szép hosszúak.
- Kezdődhet a rejuvelac készítése. A kicsírázott búzát belehelyezzük egy nagy befőttesüvegbe, feltöltjük tiszta vízzel és lefedjük gézlappal vagy hálóval. Egy száraz, kevésbé fényes helyre tesszük akonyhában állni – összeérni – 2 napra.
- Ezután készen van a rejuvelac italunk. Szűrjük le.
Tanácsok, tippek a rejuvelac készítéséhez, a magok csíráztatásához
A rejuvelac készítésének talán egyetlen nehezebb lépése a csíráztatás. Ezekre érdemes odafigyelni:
- Naponta minimum 2-szer átmossuk a búzát, hogy nehogy bepenészedjen. Ha bepenészedik, sajnos ki kell dobni, ezért érdemes odafigyelni és megelőzni a bajt!
- Csíráztató tálat ajánlatos használni ehhez a művelethez. Ha nincs csíráztató tál használjunk egy műanyag szűrőt.
- Fontos, hogy ne álljon a víz a csíra alatt valamint, hogy szellőzni tudjon.
- Ne tegyük erős napfényre, nagy melegre. A radiátor közelében jól érzi magát.
- Ha az illata vagy a látványa alapján penészesnek látjuk a búzát, akkor valószínűleg túl sok vizet hagytunk alatta vagy nem szellőzött megfelelően. Ekkor sajnos muszáj kidobni, ezt a hibát nem lehet orvosolni.
Rejuvelac fogyasztása
A rejuvelac citromos vízhez hasonlító enzimekkel és vitaminokkal teli fermentált – erjesztett -italt. A rejuvelac íze kicsit savanykás, citromos és nagyon frissítő. Hűtőbe téve 3 napig is eláll. A kicsírázott búzából még ugyanezzel az eljárással 3 adag rejuvelacot lehet készíteni, ezután új adagot kell csíráztatnunk.https://www.youtube.com/embed/20klia3b300?feature=oembed
Videó – Rejuvelac készítése //angol
Köszi a bomba receptet eDosszié