A Spaghetti alla puttanesca egy nagyon népszerű étel Olaszországban mindenütt, de tipikus nápolyi és római fogás. Gyors, finom és olyan könnyen beszerezhető alapanyagokból áll, amelyek minden olasz konyhaszekrényben vannak, de nálunk is meg lehet szerezni azokat bármely kisváros közértjében.
Sokféle változata ismert, de tradicionálisan olyan egyszerű alapanyagokból készítik, mint: kapribogyó, fekete olajbogyó, szardella, paradicsom, petrezselyem és chili paprika.
Sajnos sok tévesen elterjedt változata van, a rossz fordítás, vagy sztereotípia miatt, mert megszoktuk, hogy az olaszok mindenre tesznek parmezánt és bazsalikomot. Nincsenek az eredeti receptben ilyen hozzávalók, sőt, az olaszok sosem ennék így!
Eredete az 50-es évek bordélyházaihoz vezet vissza, ahol gyors és ízletes fogásokat kellett tálalni. Egyes elegánsabb olasz éttermekben Spaghetti olive e capperi az elnevezése ugyanennek az ételnek. De a mammák mindig csak Spaghetti alla puttanesca-ként emlegetik!
Így szól a tökéletes Spaghetti alla puttanesca receptje:
Hozzávalók 4 főre
- Spagetti 400 g
- Kapribogyó 50 g
- Fekete olajbogyó 100 g
- Fokhagyma 2 gerezd
- Paradicsom – hámozott konzerv vagy friss érett, esetleg paradicsompüré 500 g
- Petrezselyem 2 csokor levele aprítva vagy 2 ev. kanál fagyasztott
- Chili paprika 1 egész friss, vagy ízlés szerint
- Szardella 8 filécske
- Extra szűz olívaolaj 5 ev. kanál
- Só ízlés szerint
- Előkészületi idő: 20 perc
- Főzés: 20 perc
- Kész: 40 perc alatt
Elkészítés
- Ha friss paradicsommal dolgozunk, akkor gyorsan megmossuk, leforrázzuk a héjukat, majd felkockázzuk a szemeket. Felaprítjuk a friss chili paprikát és a fokhagymákat is. Ezután a fekete olajbogyókat felszeleteljük karikákra, a szardellákat aprítjuk kis darabokra.
- Egy nagy edényben felforrósítjuk az olajat, majd hozzátesszük sorban a fokhagymát és aranybarnára sütjük 1 perc alatt. Mikor már kellemesen árasztja az illatát, hozzátesszük az apróra vágott szardellafiléket a chilivel.
- Mikor olvadni kezd a szardella, hozzátesszük a felkarikázott fekete olajbogyókat és a kapribogyókat. 2-3 percet főzzük, mielőtt hozzáadjuk a paradicsomot és az aprított petrezselyem felét. Jól megkeverjük, majd hagyjuk 10-15 percig összeérni közepes lángon főve.
- Ezalatt a megfőzzük mellette a tésztát al dente. Az utolsó perc elteltével, tésztakanállal átrakjuk a serpenyőbe a sugóhoz (szószhoz), főzzük és jól összedolgozzuk még pár percig, majd hozzáadjuk a maradék petrezselymet!
Elkészült az eredeti olasz recept alapján készült spagettink puttanesca módra!
Buon appetito!