RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
3
január 08, / Közzétéve Recept

Fokhagymás-petrezselymes kagylós tészta: olasz recept alapján

Fokhagymás-petrezselymes kagylós tészta: olasz recept alapján

Ezt az egyszerű, tökéletes kagylós tészta receptet bármilyen kagylóhoz (kékkagyló, feketekagyló..) fel lehet használni és hozzá olyan tésztát főzünk ki, amilyen kedvünk van: legyen az spagetti, linguine, vagy akár egy jó rizottó.

Én spagettivel szoktam készíteni.

Hozzávalók

  • Spagetti tészta 400 g
  • Kagyló friss 1 kg-os, vagy mélyhűtött
  • Fokhagyma 4-5 gerezd
  • Szardellafilé 3-4
  • Paradicsom 3-4 érett szem, vagy hámozott paradicsom konzerv
  • Petrezselyem 3 csokor
  • Chili, só, bors

Elkészítés

  1. Feltesszük egy fazék sós vizet forrni, amiben a tésztát majd kifőzzük. A friss kagylókat folyó vízben alaposan lesikáljuk, a héjból kilógó szálakat kitépjük, késsel kihuzigáljuk. A kinyílt kagylókat kidobjuk, azok nem jók fogyasztásra. Ha mélyhűtött kagylóból dolgozunk, felengedés nélkül fogjuk egyből a forró vízbe tenni.
  2. Egy nagy serpenyőben, vagy edényben olívaolajat hevítünk. Beletesszük a zúzott fokhagymát, egy csipet chilit és 3-4 szardellafilét (ettől isteni íze lesz a szósznak).  A paradicsomokat megszabadítjuk a héjuktól (kanállal kikaparjuk a húsát) és a barnuló fokhagymákhoz adjuk, de vigyázzunk, ne égjen meg. Mikor a szardellafilék elolvadtak a szószban, rádobjuk a kagylókat. Jól elrendezgetjük, hogy mindet érje a forró serpenyő, majd rátesszük a fedőt és addig főzzük, míg a kagylók kinyílnak.
  3. A tésztát időközben beletettük a zubogó sós vízbe és majdnem al dente megfőzzük. Alapszabály, hogy amelyik kagyló nem nyílik ki, azt kidobjuk! Mikor ezzel megvagyunk, az apróra vágott petrezselymet rászórjuk a szószra.
  4. Ha van hely bőven a serpenyőben, merjük a majdnem al dente tésztánkat a szószhoz, ha nincs, akkor szűrjük le a tésztáról a vizet és abba a nagy edénybe – amiben a tésztát főztük – borítsuk a szószt bele. Így együtt főzzük 1-2 percig még, ezért kellett a tésztát korábban leszűrni: a szósszal együtt fog tökéletesre puhulni.

Most kóstoljuk és ízesítsük a következőkkel ízlés szerint: só, bors, olívaolaj, félbevágott citrom leve.

Buon appetito!

  • Tweet
Kulcsszavak: Fokhagymás, kagylós, olasz, petrezselymes, recept, Spagetti, tésztaétel

Érdekes lehet még

Sütőben sült padlizsán pesto krémmel
Sütőben sült padlizsán pesto krémmel
Császármorzsa elkészítésének egyszerű bögrés receptje: tuti siker!
Császármorzsa elkészítésének egyszerű bögrés receptje: tuti siker!
Vadételek elkészítése
Vadételek elkészítése

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP