Fokhagymás-petrezselymes kagylós tészta: olasz recept alapján

Ezt az egyszerű, tökéletes kagylós tészta receptet bármilyen kagylóhoz (kékkagyló, feketekagyló..) fel lehet használni és hozzá olyan tésztát főzünk ki, amilyen kedvünk van: legyen az spagetti, linguine, vagy akár egy jó rizottó. Én spagettivel szoktam készíteni.

Hozzávalók

  • Spagetti tészta 400 g
  • Kagyló friss 1 kg-os, vagy mélyhűtött
  • Fokhagyma 4-5 gerezd
  • Szardellafilé 3-4
  • Paradicsom 3-4 érett szem, vagy hámozott paradicsom konzerv
  • Petrezselyem 3 csokor
  • Chili, só, bors

Elkészítés

1

Feltesszük egy fazék sós vizet forrni, amiben a tésztát majd kifőzzük.

A friss kagylókat folyó vízben alaposan lesikáljuk, a héjból kilógó szálakat kitépjük, késsel kihuzigáljuk. A kinyílt kagylókat kidobjuk, azok nem jók fogyasztásra. Ha mélyhűtött kagylóból dolgozunk, felengedés nélkül fogjuk egyből a forró vízbe tenni.

kagyló pucolás

2

Egy nagy serpenyőben, vagy edényben olívaolajat hevítünk. Beletesszük a zúzott fokhagymát, egy csipet chilit és 3-4 szardellafilét (ettől isteni íze lesz a szósznak).  A paradicsomokat megszabadítjuk a héjuktól (kanállal kikaparjuk a húsát) és a barnuló fokhagymákhoz adjuk ? de vigyázzunk, ne égjen meg. Mikor a szardellafilék elolvadtak a szószban, rádobjuk a kagylókat. Jól elrendezgetjük, hogy mindet érje a forró serpenyő, majd rátesszük a fedőt és addig főzzük, míg a kagylók kinyílnak.

3

A tésztát időközben beletettük a zubogó sós vízbe és majdnem ?al dente? megfőzzük. Alapszabály, hogy amelyik kagyló nem nyílik ki, azt kidobjuk! Mikor ezzel megvagyunk, az apróra vágott petrezselymet rászórjuk a szószra.

Így kell tökéletes tésztát főzni

4

Ha van hely bőven a serpenyőben, merjük a majdnem ?al dente? tésztánkat a szószhoz, ha nincs, akkor szűrjük le a tésztáról a vizet és abba a nagy edénybe – amiben a tésztát főztük – borítsuk a szószt bele. Így együtt főzzük 1-2 percig még, ezért kellett a tésztát korábban leszűrni: a szósszal együtt fog tökéletesre puhulni.

Most kóstoljuk és ízesítsük a következőkkel ízlés szerint: só, bors, olívaolaj, félbevágott citrom leve.

Buon appetito!

Fokhagymás-petrezselymes kagylós tészta: olasz recept alapján
5 (100%) 1 vote

Tetszett a recept?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..