Hirdetés
Diet Maker

Nem csak szilveszterre dukál a korhelyleves, másnapos gyomorra mindig kiváló! Télen a savanyúkáposzta fontos (és olcsó) C-vitamin forrás valamint tejsavtartalma segíti helyreállítni a stressz, helytelen táplálkozás, hasmenéssel járó fertőzések, gyógyszerek, az antibiotikum-kúrák miatt felborult bélflóra egyensúlyát.

Előkészületi idő: 10 perc
Főzés: 45 perc
Kész: 55 perc alatt
 

Hozzávalók

  • Szalonna, kolbász
  • Vöröshagyma – 1 nagy fej
  • Zsír 5 dkg vagy olaj a rántáshoz
  • Savanyúkáposzta 50 dkg
  • Fokhagyma 2 gerezd
  • Tejföl 175 dkg
  • Fél citrom leve
  • Pirospaprika 1 g
  • Babérlevél 3 db
  • Só, bors

Elkészítés

1

Először elkészítem a rántást, mindig ezzel kezdem, ha rántani kell. Egy kis edényben 3 evőkanál lisztet pirítok zsemleszínűre annyi olajban, ami ellepi: ne legyen se túl folyós, se túl száraz.

Amikor elkészült (1-2 perc) félreteszem. Mindig hidegen keverem a forró leveshez.

2

A szalonnát és az apróra vágott hagymát egy csepp olajjal elkezdjük pirítani – ha a szalonnánk nem elég zsíros, hogy azon pirítsuk. Kell a zsiradék, mivel hozzárakunk körülbelül 2 mokkáskanál pirospaprikát is. Jól elkeverjük, nem szabad, hogy leégjen a paprika, mert akkor keserű lesz. Hozzáöntünk nem több, mint 1 dl vizet is, le ne kapja a láng, míg elővesszük a káposztát.

3

Amennyiben nem friss, szagosabb a savanyúkáposztánk, célszerű egyszer átmosni a folyó víz alatt, majd jól kicsavarni mielőtt a fazékba tesszük az előkészített alapunkra. Ha friss és amúgy is savanyúan szeretjük a korhelylevest, akkor nem szükséges. A fazékban felengedjük vízzel – lepje el bőven, hiszen még rántás is kerül majd bele, nem főzeléket készítünk. Sózzuk, teszünk hozzá borsot, babérlevelet és 2 gerezd fokhagymát nyomunk bele. Ha van otthon szalonnabőrke, maradék sonkadarab, vagy valamilyen füstölt áru, dobjuk bele, még finomabb lesz tőle.  Lassú-közepes lángon egyenletes forralással főzzük puhára a belevalókat körülbelül 40 perc alatt. Ha száraz a kolbászunk, akkor rántás előtt, ha friss, akkor rántás után kerül bele.

Mikor megfőtt a levesünk berántjuk, hozzátesszük a jól elkevert tejfölt és citromlével ízesítjük. Közben kóstolgatjuk és saját ízlésünkre formáljuk. Mikor már tökéletes és a berántás óta forrt 10 percet, elzárhatjuk.

Jó étvágyat! Kész a korhelyleves.

Korhelyleves (savanyúkáposzta leves) recept
5 (100%) 2 vote[s]