RECEPTVADÁSZ

  • Főoldal
  • Receptgyűjtemény
  • Gyógynövények
  • Fermentálás
  • Növényi tejek
  • Blog
0
január 08, / Közzétéve Recept

Korhelyleves (savanyúkáposzta leves) recept

Korhelyleves (savanyúkáposzta leves) recept

Nem csak szilveszterre dukál a korhelyleves, másnapos gyomorra mindig kiváló!

Télen a savanyúkáposzta fontos (és olcsó) C-vitamin forrás valamint tejsavtartalma segíti helyreállítni a stressz, helytelen táplálkozás, hasmenéssel járó fertőzések, gyógyszerek, az antibiotikum-kúrák miatt felborult bélflóra egyensúlyát.

  • Előkészületi idő: 10 perc
  • Főzés: 45 perc
  • Kész: 55 perc alatt

Hozzávalók

  • Szalonna, kolbász
  • Vöröshagyma – 1 nagy fej
  • Zsír 5 dkg vagy olaj a rántáshoz
  • Savanyúkáposzta 50 dkg
  • Fokhagyma 2 gerezd
  • Tejföl 175 dkg
  • Fél citrom leve
  • Pirospaprika 1 g
  • Babérlevél 3 db
  • Só, bors

Elkészítés

  1. Először elkészítem a rántást, mindig ezzel kezdem, ha rántani kell. Egy kis edényben 3 evőkanál lisztet pirítok zsemleszínűre annyi olajban, ami ellepi: ne legyen se túl folyós, se túl száraz.
  2. Amikor elkészült (1-2 perc) félreteszem. Mindig hidegen keverem a forró leveshez.
  3. A szalonnát és az apróra vágott hagymát egy csepp olajjal elkezdjük pirítani – ha a szalonnánk nem elég zsíros, hogy azon pirítsuk. Kell a zsiradék, mivel hozzárakunk körülbelül 2 mokkáskanál pirospaprikát is. Jól elkeverjük, nem szabad, hogy leégjen a paprika, mert akkor keserű lesz. Hozzáöntünk nem több, mint 1 dl vizet is, le ne kapja a láng, míg elővesszük a káposztát.
  4. Amennyiben nem friss, szagosabb a savanyúkáposztánk, célszerű egyszer átmosni a folyó víz alatt, majd jól kicsavarni mielőtt a fazékba tesszük az előkészített alapunkra. Ha friss és amúgy is savanyúan szeretjük a korhelylevest, akkor nem szükséges. A fazékban felengedjük vízzel – lepje el bőven, hiszen még rántás is kerül majd bele, nem főzeléket készítünk.
  5. Sózzuk, teszünk hozzá borsot, babérlevelet és 2 gerezd fokhagymát nyomunk bele. Ha van otthon szalonnabőrke, maradék sonkadarab, vagy valamilyen füstölt áru, dobjuk bele, még finomabb lesz tőle.  Lassú-közepes lángon egyenletes forralással főzzük puhára a belevalókat körülbelül 40 perc alatt. Ha száraz a kolbászunk, akkor rántás előtt, ha friss, akkor rántás után kerül bele.
  6. Mikor megfőtt a levesünk berántjuk, hozzátesszük a jól elkevert tejfölt és citromlével ízesítjük. Közben kóstolgatjuk és saját ízlésünkre formáljuk. Mikor már tökéletes és a berántás óta forrt 10 percet, elzárhatjuk.

Jó étvágyat! Kész a korhelyleves.

  • Tweet
Kulcsszavak: C-vitamin, Korhelyleves, leves, savanyúkáposzta, szilveszter, tejsav

Érdekes lehet még

Olasz mandulás és szárított fügés torta: Zelten Trentino recept
Olasz mandulás és szárított fügés torta: Zelten Trentino recept
Tökfőzelék – kapros-tejfölös egyszerű bevált recept: ezt mindenki kinyalja!
Tökfőzelék – kapros-tejfölös egyszerű bevált recept: ezt mindenki kinyalja!
Libalakoma
Libalakoma | 3 isteni libafogás

ÉRDEKES TARTALMAK

  • Bodzaszörp készítése hagyományosan, tartósítószermentesen

    A bodza virágokból szárítva készülhet tea, pezs...
  • gyros pita

    Gyros recept: házi készítésű görög csirke gyros

    Legnépszerűbb gyros recept A gyros a világ egyi...
  • rétes recept

    Hagyományos rétes receptek: káposztás, almás, mákos, meggyes rétes

    Vegyük először az egyszerűbb, majd a kissé komp...

© 2023 Receptvadász Minden jog fenntartva.

TOP